Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2020.

Ministar Vulin posetio Vojnu akademiju Belorusije i Hram „Svih svetih“ u Minsku




U okviru posete Belorusiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je i Vojnu akademiju Republike Belorusije gde ga je načelnik general-major Viktor Lisovski upoznao sa istorijom, zadacima i novim obrazovnim metodama koje se koriste u toj vojnoj visokoškolskoj ustanovi. Nakon toga ministar Vulin je sa članovima delegacije obišao postavku u Sali vojne istorije i specijalizovane kabinete u kojima se izvodi nastava.
Tokom posete naglašeno je da dosadašnja dobra saradnja u oblasti vojnog obrazovanja pruža višestruke mogućnosti za zajedničke naučno-istraživačke projekte i druge oblike saradnje vojnih akademija Srbije i Belorusije.
 
Potvrda dobre saradnje je i upućivanje predstavnika Oružanih snaga Republike Belorusije na kurs srpskog jezika, radi pripreme za Generalštabno usavršavanje na Univerzitetu odbrane u Beogradu u školskoj 2020/21. godini.
 
Na kraju posete Vojnoj akademiji Republike Belorusije ministar Vulin upisao je svoju poruku u Knjigu počasnih gostiju.
 
"Četvrt veka uspešno obrazujete nove naraštaje dajući državi mlade snage koje će čuvati bezbednost i osigurati integritet i suverenitet Republike Belorusije.
 
Čestitam vam na dosadašnjim ostvarenim rezultatima i želim da nastavite s jednakim uspehom kao i do sada u stvaranju novih snaga grada heroja, uz punu podršku i prijateljstvo Republike Srbije!"
Vojna akademija Republike Belorusije formirana je 1995. godine i nastavila je obrazovni proces započet 1953. godine u drugim vojnim školama. Cilj je bio potpuni prelazak na samostalno osposobljavanje oficira za sve vrste oružanih snaga i sistem odbrane. Danas je Vojna akademija jedan od najvećih univerziteta u zemlji za koji vlada veliko interesovanje mladih.
 
Nakon posete Vojnoj akademiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin posetio je Hram “Svih svetih”, podignut u čast Svih svetih i u znak sećanja na žrtve spasenja otadžbine. U hramu su sahranjeni posmrtni ostaci vojnika palih za otadžbinu. Tu je položena i kapsula sa grumenom zemlje koji je uzet sa Spomen groblja oslobodilaca Beograda gde su sahranjeni posmrtni ostaci Belorusa poginulih tokom oslobođenja srpske prestonice 1944. godine.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2020
mp4 (116,64 MB)
Poseta Vojnoj akademiji i Hramu "Svih svetih"