Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2020.

Свечаност у Орашцу поводом Дана државности




Централна државна церемонија обележавања Дана државности Србије - Сретења одржана је данас у меморијалном комплексу у Орашцу уз највише државне и војне почасти. Церемонију су предводили председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који су положили венце на споменик вожду Карађорђу.

Полагању венаца претходио је помен Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован са свештенством.
 
Делегацију Министарства одбране и Војске Србије предводио је начелник Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Желимир Глишовић.
 
Честитајући грађанима Србије Дан државности, председница Народне скупштине Маја Гојковић истакла је да је у Орашцу започет пут ка слободи и обнављању српске државе.
 
"И данас су пред нама изазови, са којима морамо мудро да се носимо, као и пре 216 година. Да бисмо сачували слободу и независност, утемељену на принципијелној политици и војној неутралности, морамо да наставимо да развијамо нашу државу", рекла је Маја Гојковић.

Она је истакла да је Србија данас, захваљујући председнику Александру Вучићу, политички и економски стабилна држава, поштована у свету, која обнавља стара и гради нова пријатељства и на Истоку и на Западу.
 
"Знамо да нас историја обавезује, а исто тако знамо да ми и данас историју стварамо. Учинићемо све да наше будуће победе буду у миру и нећемо дозволити да нас од пута развоја и напретка одвоје они који на желе добро ни нашем ни сопственом народу", поручила је Маја Гојковић на церемонији у Орашцу.
 
Недељко Чубриловић је честитао Дан државности и истакао да Србија и Република Српска отворено и искрено сарађују на свим пољима без икакве штете по било који други народ или државу, наводећи да та сарадња никада није била боља и плодотворнија.
 
"Република Српска нема никог у свету ко јој пружа толику помоћ, као што Србија нема никог ко јој је толико одан и у њу загледан као Република Српска", рекао је Чубриловић.

У оквиру обележавања Дана државности, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић положила је венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.
 
Србија обележава Дан државности у знак сећања на 15. фебруар 1804. када је почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први српски Устав.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА