Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.02.2020.

Svečanost u Orašcu povodom Dana državnosti




Centralna državna ceremonija obeležavanja Dana državnosti Srbije - Sretenja održana je danas u memorijalnom kompleksu u Orašcu uz najviše državne i vojne počasti. Ceremoniju su predvodili predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji su položili vence na spomenik voždu Karađorđu.

Polaganju venaca prethodio je pomen Karađorđu i ustanicima, koji je služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.
 
Delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije predvodio je načelnik Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije general-major Želimir Glišović.
 
Čestitajući građanima Srbije Dan državnosti, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković istakla je da je u Orašcu započet put ka slobodi i obnavljanju srpske države.
 
"I danas su pred nama izazovi, sa kojima moramo mudro da se nosimo, kao i pre 216 godina. Da bismo sačuvali slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijelnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu", rekla je Maja Gojković.

Ona je istakla da je Srbija danas, zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu.
 
"Znamo da nas istorija obavezuje, a isto tako znamo da mi i danas istoriju stvaramo. Učinićemo sve da naše buduće pobede budu u miru i nećemo dozvoliti da nas od puta razvoja i napretka odvoje oni koji na žele dobro ni našem ni sopstvenom narodu", poručila je Maja Gojković na ceremoniji u Orašcu.
 
Nedeljko Čubrilović je čestitao Dan državnosti i istakao da Srbija i Republika Srpska otvoreno i iskreno sarađuju na svim poljima bez ikakve štete po bilo koji drugi narod ili državu, navodeći da ta saradnja nikada nije bila bolja i plodotvornija.
 
"Republika Srpska nema nikog u svetu ko joj pruža toliku pomoć, kao što Srbija nema nikog ko joj je toliko odan i u nju zagledan kao Republika Srpska", rekao je Čubrilović.

U okviru obeležavanja Dana državnosti, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koju je predvodio zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević položila je venac u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.
 
Srbija obeležava Dan državnosti u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi srpski Ustav.
 
photoFOTOGALERIJA