Министарство одбране Републике Србије
 
08.02.2020.

Војска Србије најснажнија на Западном Балкану, боља и од армија Аустрије и Белгије




Угледни војни сајт Global Firepower објавио је овогодишњу ранг-листу војне снаге и војних капацитета земаља. Србија је на тој листи напредовала за 13 позиција у односу на претходну годину, па је њена војна снага сада испред неких западних земаља које су важиле за војно стабилне и јаке државе.
 
Србија се на овој листи сада налази на 65. месту од могућих 138.
 
У рангирање се укључује више од 50 индивидуалних фактора како би се дефинисао „индекс моћи“, са категоријама од војне моћи и финансија до логистичких способности и географске позиције.
 
Како се наводи на сајту — њихова јединствена формула омогућава и мањим земљама, технолошки напредним, да се такмиче са великим државама.
 
На листи испод Србије налазе се остале земље у региону — Хрватска је на 69. месту, Словенија на 100, Албанија је 115, Црна Гора 123, Северна Македонија на 127. месту и Босна и Херцеговина је на 133. месту ранг листе војног сајта Global Firepower за 2020. годину.

Карактеристично је поређење са суседним земљама које су на листи испред Србије, Румунијом (39. место на листи), Мађарском (54. место) и Бугарском (на 62. месту). Док је Србија имала далеко бржи и већи раст у односу на све земље у региону, од којих поједине имају већи буџет и већа издвајања за одбрану, Румунија је на листи пала за једно место у односу на прошлу годину, Мађарска за четири места, а Бугарска за 14 места.
 
Сајт Global Firepower узима дефинисане параметре за поређење, који у неким моментима и нису релевантни за Србију, на пример у односу на Хрватску која има луке, пловила и све што је везано за море а што Србија нема и није упоредиво, тако да је однос снага чак и већи у корист Србије.