Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.02.2020.

Vojska Srbije najsnažnija na Zapadnom Balkanu, bolja i od armija Austrije i Belgije




Ugledni vojni sajt Global Firepower objavio je ovogodišnju rang-listu vojne snage i vojnih kapaciteta zemalja. Srbija je na toj listi napredovala za 13 pozicija u odnosu na prethodnu godinu, pa je njena vojna snaga sada ispred nekih zapadnih zemalja koje su važile za vojno stabilne i jake države.
 
Srbija se na ovoj listi sada nalazi na 65. mestu od mogućih 138.
 
U rangiranje se uključuje više od 50 individualnih faktora kako bi se definisao „indeks moći“, sa kategorijama od vojne moći i finansija do logističkih sposobnosti i geografske pozicije.
 
Kako se navodi na sajtu — njihova jedinstvena formula omogućava i manjim zemljama, tehnološki naprednim, da se takmiče sa velikim državama.
 
Na listi ispod Srbije nalaze se ostale zemlje u regionu — Hrvatska je na 69. mestu, Slovenija na 100, Albanija je 115, Crna Gora 123, Severna Makedonija na 127. mestu i Bosna i Hercegovina je na 133. mestu rang liste vojnog sajta Global Firepower za 2020. godinu.

Karakteristično je poređenje sa susednim zemljama koje su na listi ispred Srbije, Rumunijom (39. mesto na listi), Mađarskom (54. mesto) i Bugarskom (na 62. mestu). Dok je Srbija imala daleko brži i veći rast u odnosu na sve zemlje u regionu, od kojih pojedine imaju veći budžet i veća izdvajanja za odbranu, Rumunija je na listi pala za jedno mesto u odnosu na prošlu godinu, Mađarska za četiri mesta, a Bugarska za 14 mesta.
 
Sajt Global Firepower uzima definisane parametre za poređenje, koji u nekim momentima i nisu relevantni za Srbiju, na primer u odnosu na Hrvatsku koja ima luke, plovila i sve što je vezano za more a što Srbija nema i nije uporedivo, tako da je odnos snaga čak i veći u korist Srbije.