Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2019.

Обележен Дан Војнотехничког института




У историјским оквирима 71 година не делује превише, али толико година непрекинутог научног рада, иновације, стварања и традиције нешто је чиме не могу да се похвале и много развијеније земље од наше, истакао је министар одбране Александар Вулин на свечаности поводом обележавања Дана Војнотехничког института, највеће војне научно-истраживачке установе у Републици Србији.
 
- И ова година је била добра, као и она пре ње. Увести 30 система наоружања у наоружање Војске Србије није нешто чиме се може олако похвалити. То су озбиљни системи који заиста мењају способност и готовост наше војске - рекао је министар одбране.
 
Министар Вулин је нагласио да се никада више неће поновити време у којем је преко ноћи отпуштено 400 инжењера ВТИ-а, зато што ова земља никада више неће допустити себи да други одлучују о њој, њеном оружју, војсци и памети.
 
- Искрено радимо на томе да се увећа број људи који ће се запослити у нашем ВТИ-у. Зато смо увели могућност стимулација. Зато се трудимо да исплатимо не само прековремени рад који стварате, него и оно што сте стварали, да вам држава и војска никада и нипошто не буду дужни и да вам се да прилика да радите највише што можете - поручио је министар Вулин.
 
Захваливши припадницима ВТИ-а на чврстом опредељењу да своју каријеру проведу у својој земљи, радећи и стварајући за своју војску и свој народ, министар Вулин је нагласио да је једино што трајно и заувек припада нашој војсци, земљи и народу оно што сами направимо и произведемо.
 
- Ви сте нам омогућили да се боримо да што мање будемо зависни, да што више сами стварамо и тако сами чувамо своју земљу и своју слободу. Ви сте на првом месту научници своје војске, а ваша војска служи да вашем  народу и вашој земљи сачува право да одлучује и бира - рекао је министар Вулин и пожелео да будући припадници ВТИ-а буду једнако патриоте и ствараоци као што су биле генерације пре њих.
 
У ретроспективи најзначајнијих достигнућа и резултата између два празника, директор ВТИ-а пуковник др Бојан Павковић истакао је увођење нових средстава у наоружање Војске Србије, рекордан број приказа Војске Србије у којима је ВТИ учествовао, као и важно одликовање - Орден белог орла са мачевима, другог степена, који је ВТИ добио од председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.
 
- Суочавамо се са два веома битна и суштински различита задатка, да одржимо ниво резултата који се огледа кроз број средстава која су уведена у наоружање и да истовремено радимо на себи како би обезбедили да долазеће, младе генерације истраживача задрже способности и знања својих старијих колега и да их даље развијају и проширују. То значи да ћемо у наредном периоду морати још више да улажемо у младе стручњаке, а они ће морати да уложе додатни напор да раде на себи и свом стручном усавршавању - рекао је пуковник Павковић.
 
У знак признања за изузетну пословну сарадњу у протеклој години, пуковник Павковић уручио је Плакете ВТИ-а Техничко ремонтном заводу Чачак и предузећу "Прва петолетка Трстеник". Захвалнице ВТИ-а уручене су Управи за планирање и развој (Ј-5) Генералштаба Војске Србије и Институту "Михајло Пупин" Београд.
 
Дан ВТИ-а обележава се 3. новембра, у знак сећања на датум када је након ослобођења земље 1948. године формиран Војнотехнички институт Југословенске армије, са циљем опремања, развоја и модернизације војске ослањањем на сопствене снаге.
 
Осим развоја наоружања и војне опреме као производа високе технологије, што је основна делатност ВТИ-а, та установа је и интегратор научно-истраживачких и производних капацитета Републике Србије и покретач одбрамбене индустрије у нашој земљи.
 
Данашњој свечаности, одржаној у Великом амфитеатру ВТИ-а, присуствовали су в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор др Младен Вуруна, начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић и начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић. У уметничком делу програма наступио је Мешовити хор Министарства одбране и Војске Србије под диригентском палицом Катарине Божић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2019
mp4 (245,82 MB)
Обраћање министра Вулина
01.11.2019
mp4 (136,63 MB)
Обраћање пуковника Павковића
01.11.2019
mp4 (129,79 MB)
Свечаност