Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2019.

Министар Вулин: И књигом се боримо против неправде и заборава




- На штанду Министарства одбране и Војске Србије борили смо се са неправдом, са заборавом, исправљали смо оно што су плански и намерно радили како би унизили, умањили нашу војску и нашу државу. Још једном смо показали да смо поноси на све наше команданте, све наше ратнике, а да они којима смета што српски народ постоји, што се српски народ бранио и брани, могу само да знају да је њихова борба узалудна, а не борба српског народа - рекао је министар одбране Александар Вулин након обиласка штанда Министарства одбране и Војске Србије на 64. међународном сајму књига у Београду.

Објашњавајући циљ учешћа Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига, као и обим издања која те институције из године у годину представљају читалачкој публици, министар Вулин је истакао да је смисао српске војске борба против неправде.

- Смисао српске војске је увек био да се бори против неправде, зато је и Министарство одбране на Сајму књига - да се избори са свим неправдама које муче и брину наш народ. Прошле године смо започели да се обрачунавамо са заборавом када је у питању НАТО агресија. Објављивали смо, као и ове године, сећања наших најзначајнијих ратних команданата. Нисмо дали да се забораве ни Кошаре ни Паштрик, нисмо дали да се заборави ни једно једино име оних који су нас бранили за време НАТО агресије - подсетио је министар Вулин.

Осврнувши се на овогодишња издања војног издавача - Медија центра "Одбрана", министар Вулин је нагласио да је поносан и на штампање капиталног дела "Попис војних и цивилних губитака Краљевине Србије у људству у Првом светском рату", које су приредили Војни архив и Управа за односе са јавношћу, а коме је Сајам књига доделио специјално признање за издавачки подухват.

- Ове године смо бескрајно поносни што смо, 100 година након завршетка Првог светског рата, коначно смогли снаге, воље, жеље и енергије да бар попишемо сва она имена наших мученика и наших страдалника - рекао је министар одбране и додао да је штампањем публикација попут књиге шведског судије Кристера Карпхамара "Судија у земљама безакоња", из едиције "Косово и Метохија", чијој сајамској промоцији је данас присуствовао, такође исправљена једна историјска неправда.

- Ове године смо исправили и неправду према свима онима који су радили на простору Косова и Метохије у оквиру међународне заједнице, радили, а тек онда видели шта су заправо радили и где су дошли. Ове године смо издали књигу шведског судије који је говорио какво је заправо безакоње на територији која се зове Косово и Метохија и какво је зло и неправда учињена Србима. Српски народ је увек имао храбрости да слуша и добро и лоше о себи. Надам се да ће други народи имати храбрости да ураде исто - поручио је министар Вулин.

Осим промоцији књиге Кристера Карпхамара, министар Вулин је присуствовао представљању књиге пуковника у пензији Зорана  Ђорђевића "У зони уништења - Ратни пут 5. ракетног дивизиона", из едиције "Искуство ратовања" и књиге Ивице Т. Лазовић "Државна управа и управљање људским ресурсима" из едиције "Фокус".
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.10.2019
mp4 (126,07 MB)
Изјава министра Вулина
27.10.2019
mp4 (101,26 MB)
Промоција
27.10.2019
mp4 (81,37 MB)
Обилазак штанда МО и ВС