Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2019.

Ministar Vulin: I knjigom se borimo protiv nepravde i zaborava
- Na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije borili smo se sa nepravdom, sa zaboravom, ispravljali smo ono što su planski i namerno radili kako bi unizili, umanjili našu vojsku i našu državu. Još jednom smo pokazali da smo ponosi na sve naše komandante, sve naše ratnike, a da oni kojima smeta što srpski narod postoji, što se srpski narod branio i brani, mogu samo da znaju da je njihova borba uzaludna, a ne borba srpskog naroda - rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon obilaska štanda Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na 64. međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

Objašnjavajući cilj učešća Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga, kao i obim izdanja koja te institucije iz godine u godinu predstavljaju čitalačkoj publici, ministar Vulin je istakao da je smisao srpske vojske borba protiv nepravde.

- Smisao srpske vojske je uvek bio da se bori protiv nepravde, zato je i Ministarstvo odbrane na Sajmu knjiga - da se izbori sa svim nepravdama koje muče i brinu naš narod. Prošle godine smo započeli da se obračunavamo sa zaboravom kada je u pitanju NATO agresija. Objavljivali smo, kao i ove godine, sećanja naših najznačajnijih ratnih komandanata. Nismo dali da se zaborave ni Košare ni Paštrik, nismo dali da se zaboravi ni jedno jedino ime onih koji su nas branili za vreme NATO agresije - podsetio je ministar Vulin.

Osvrnuvši se na ovogodišnja izdanja vojnog izdavača - Medija centra "Odbrana", ministar Vulin je naglasio da je ponosan i na štampanje kapitalnog dela "Popis vojnih i civilnih gubitaka Kraljevine Srbije u ljudstvu u Prvom svetskom ratu", koje su priredili Vojni arhiv i Uprava za odnose sa javnošću, a kome je Sajam knjiga dodelio specijalno priznanje za izdavački poduhvat.

- Ove godine smo beskrajno ponosni što smo, 100 godina nakon završetka Prvog svetskog rata, konačno smogli snage, volje, želje i energije da bar popišemo sva ona imena naših mučenika i naših stradalnika - rekao je ministar odbrane i dodao da je štampanjem publikacija poput knjige švedskog sudije Kristera Karphamara "Sudija u zemljama bezakonja", iz edicije "Kosovo i Metohija", čijoj sajamskoj promociji je danas prisustvovao, takođe ispravljena jedna istorijska nepravda.

- Ove godine smo ispravili i nepravdu prema svima onima koji su radili na prostoru Kosova i Metohije u okviru međunarodne zajednice, radili, a tek onda videli šta su zapravo radili i gde su došli. Ove godine smo izdali knjigu švedskog sudije koji je govorio kakvo je zapravo bezakonje na teritoriji koja se zove Kosovo i Metohija i kakvo je zlo i nepravda učinjena Srbima. Srpski narod je uvek imao hrabrosti da sluša i dobro i loše o sebi. Nadam se da će drugi narodi imati hrabrosti da urade isto - poručio je ministar Vulin.

Osim promociji knjige Kristera Karphamara, ministar Vulin je prisustvovao predstavljanju knjige pukovnika u penziji Zorana  Đorđevića "U zoni uništenja - Ratni put 5. raketnog diviziona", iz edicije "Iskustvo ratovanja" i knjige Ivice T. Lazović "Državna uprava i upravljanje ljudskim resursima" iz edicije "Fokus".
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
27.10.2019
mp4 (126,07 MB)
Izjava ministra Vulina
27.10.2019
mp4 (101,26 MB)
Promocija
27.10.2019
mp4 (81,37 MB)
Obilazak štanda MO i VS