Министарство одбране Републике Србије
 
16.09.2019.

Саопштење




Поводом злонамерних и нетачних изјава Вука Јеремића у емисији „Нови дан“ на ТВ Н1, а у вези са извозом наоружања предузећа „Крушик“, ради истинитог обавештавања јавности истичемо да предузеће „Крушик” не извози наоружање и војну опрему у Јемен.

Овакви наводи неодговорних политичара нису само злонамерни већ и наносе директну штету свим запосленима у Одбрамбеној индустрији Србије, лажима јој нарушавајући извозне потенцијале.

Напомињемо да Министарство одбране учествује у процесу контроле извоза наоружања и војне опреме (НВО) и робе двоструке намене (РДН) као једно од четири министарства и органа државне управе које даје своју сагласност на појединачни захтев за издавање дозволе за извоз НВО и РДН, у складу са својим надлежностима. Министарство трговине, туризма и телекомуникација је надлежна институција за издавање дозвола за извоз НВО, надзор и контролу, као и праћење реализације по издатим дозволама.

Наглашавамо да је Република Србија, према критеријумима транспарентности у извозу наоружања и војне опреме, већ неколико година међу првих пет држава у свету рангираних на листи Барометар транспарентности коју објављује организација “Small Arms Survey” са седиштем у Женеви.

Министарство одбране позива неодговорне политичаре који супротно подацима референтних светских организација износе неистине ради стицања најјефтинијих политичких поена, да са тиме престану јер наносе штету грађанима Србије.