Министарство одбране Републике Србије
 
03.06.2019.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“




У јунском броју магазина „Одбрана” доминирају две теме – наставак обележавања две деценије од агресије НАТО-а на СРЈ и одбрамбена индустрија Србије. О операцији Паштрик ексклузивно за наш магазин пише генерал-мајор у пензији Божидар Делић, командант 549. моторизоване бригаде. Паштрик је за терористе био важан јер је био један од главних праваца којим је уба­цивано оружје из Албаније. Само у јед­ном конвоју, 26. априла 1998, покуша­ли су да пребаце на нашу територи­ју око седам тона оружја и муниције, на око 150 товарних коња. „Када је 24. марта почело бомбардова­ње, две трећине снага бригаде већ је запосело своје одбрамбене положаје, а једна трећина је у узастопним боје­вима и борбама, заједно с другим сна­гама Приштинског корпуса, разбија­ла и уништавала терористичке сна­ге по дубини, чистећи територију иза наших леђа заједно са МУП-ом, који је потом успоставио контролу тери­торије и комуникација према Косову...”  пише генерал Делић.
 
Током НАТО агресије својим активностима на от­кривању НАТО бомбардера истакла се и 126. бригада ВОЈИН. Коман­дант те бригаде пуковник Александар Дучић је, у сусрет 18. јуну, Дану јединице, говорио о њеном ратном искуству. Током 1999. године, од 24. мар­та до 9. јуна, регистровали су 26.000 полетања НАТО авијације, од којих је више од 18.000 извела борбена авија­ција. Лансирано је више од 37 хиља­да пројектила, с укупно 20.000 тона експлозива. Њихову јединицу неприја­тељ је непрекидно нападао, директно је гађајући укупно 98 пута. Бачено је 99 авио-бомби, лансирано 15 крста­рећих ракета, уз 29 противрадарских и 13 ракета ваздух-земља. Њени припадници су тих дра­матичних дана спасили хиљаде циви­ла, дајући времена начелнику Центра за обавештавање 1999. године Авраму Израелу и његовим колегама да усме­ре грађане ка подрумима и заклонима.

Јачању и развоју одбрамбена индустрија Србије посвећен је други тематски блок „Одбране”. Вршилац дужности помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић у интервјуу поводом 9. Међународног сајма НВО „Партнер” , истакао је да се наша одбрамбена индустрија убрзано развија и да на светском тржишту данас остварује више од 95 одсто својих прихода. Он је навео и да раме уз раме са водећим светским произвођачима стоји оно што представља основну област српске одбрамбене индустрије – стрељачко наоружање, муниција и муницијски елементи, као и самоходни артиљеријски системи и борбена возила точкаши.

Део производа наше војне индустрије представљен је јавности у приказу способности ВС и МУП-а на прослави „Одбрана слободе” у Нишу, која је организована поводом обележавања Дана победе. Уз музику бесмртног „Марша на Дрину”, у беспрекорном свечаном строју продефиловали су пешадијски и моторизовани ешелони Војске Ср­бије и Министарства унутрашњих по­слова, извршен је налет ваздухоплов­ног ешелона и приређен падобран­ски десант. У приказу су учествовале и специјалне јединице МУП-а опре­мљене најсавременијим наоружањем и опремом.
 
У рубрици Техника представљамо један од домаћих производа који ће бити изложен на сајму „Партнер”. Реч је о новој српској модуларној пушци  6,5/7,62 mm М17 ГРЕНДЕЛ  и метку за њу. Пушку су радили конструктори „Застава оружје”, а метак ужички „Први партизана”.

Рубрика "Из јединица" доноси више текстова о актуелним вежбама протеклог месеца.  Реч је о вишедневној тактичкој вежби с бојевим гађањем „Плави пут 2019”, која је изведена на привременом полигону Тител на реци Тиси у реалним временским и метеоролошким условима. Потом о вежби „Српски штит – 14”, финалној провери оспо­собљености наших ми­ровњака у Бази „Југ” и на полигону „Боровац”, спроведеној под будним оком евалуационог тима из Генералштаба Војске Србије, и о вежби билатералног типа  „Обазриви вук 19”, која је први пут организована код нас, а у којој је учествовало 226 стареши­на и војника Војске Србије и оружаних сна­га Сједињених Америчких Држава.
 
У јунском броју нашег магазина пригодним текстом обележено је десет година Медицинског фа­култета ВМА. До сада су на њему дипломирале четири генерације кадета и око сто студената. Ове године ће бити уписана и 11. генерација, а студирање завршава пета класа. Декан Факултета пуков­ник проф. др Тихомир Илић говори о предностима студирања на Медицинском факултету ВМА и о перспективама те високошколске установе.
 
Пажњи читалаца препоручујемо и текстове из рубрике Глобално – интервју с професором Хансом Kехлером о старим играма моћи, који је уприличен током његовог боравка у Београду. Професор Кехлер је радио на бројним значајним пројек­тима УН и жестоко се успротивио бом­бардовању СРЈ и једностраном про­глашењу независности косовских Ал­банаца. Др Миша Стојадиновић, виши научни сарадник Факултета за међународну политику и безбедност, пише о одјецима „арапског пролећа” у Сирији, а др Александар Животић, професор Филозофског факултета у Београду, о обнови „тешких” дивизија копнене војске Оружаних снага Руске Федерације.
 
 
САДРЖАЈ
Одбрана 324, јун 2019.
 
УВОДНИК – Писац и рат

У ФОКУСУ
Поводом Дана победе – „Одбрана слободе” - СНАГА СРБИЈЕ

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
Др Ненад Милорадовић – у сусрет „Партнеру”  – УБРЗАНИМ КОРАЦИМА КА ЦИЉУ

СТАЈНА ТАЧКА
Операција Паштрик –  ЗА СОПСТВЕНИ КОМАД КАМЕНА

СИСТЕМ
 „Плави пут 2019” – СНАГЕ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ НА ВОДИ

Нови контингент мировњака Војске Србије спреман за Либан –  СРПСКИ ШТИТ ЗА ПЛАВИ ШЛЕМ

Вежба српских и америчких војних полицајаца –  ОБАЗРИВИ ВУК

У сусрет Дану 126. бригаде ВОЈИН –  НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ

Десет година Медицинског факултета ВМА – ЧЕКА СЕ КОРАК ДАЉЕ
ТЕХНИКА

Нова српска модуларна АП 6,5/7,62  mm   – ПУШКА ЗА ДВЕ ВРСТЕ МУНИЦИЈЕ
ГЛОБАЛНО

Професор др Ханс Кехлер – СТАРЕ ИГРЕ МОЋИ
 „ПУКОВНИК” ЕДВАРД МЕНДЕЛ ХАУС

Жаришта – ОДЈЕЦИ „АРАПСКОГ ПРОЛЕЋА” У СИРИЈИ

Традиционално и модерно –  РЕНЕСАНСА „ТЕШКИХ” ДИВИЗИЈА

ИСТОРИЈА
ЖАК АНТОАН ИПОЛИТ ГРОФ ДЕ ГИБЕР

КУЛТУРА
Књига „МЕТА – Варварински мост” Габријеле Сенфт  – ДОКУМЕНТ О ЗЛОЧИНУ

ОГЛАСИ
62 | Конкурси, информације
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – ПАРТНЕР 2019
 
 „ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.