Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.06.2019.

Izašao je novi broj „ODBRANE“




U junskom broju magazina „Odbrana” dominiraju dve teme – nastavak obeležavanja dve decenije od agresije NATO-a na SRJ i odbrambena industrija Srbije. O operaciji Paštrik ekskluzivno za naš magazin piše general-major u penziji Božidar Delić, komandant 549. motorizovane brigade. Paštrik je za teroriste bio važan jer je bio jedan od glavnih pravaca kojim je uba­civano oružje iz Albanije. Samo u jed­nom konvoju, 26. aprila 1998, pokuša­li su da prebace na našu teritori­ju oko sedam tona oružja i municije, na oko 150 tovarnih konja. „Kada je 24. marta počelo bombardova­nje, dve trećine snaga brigade već je zaposelo svoje odbrambene položaje, a jedna trećina je u uzastopnim boje­vima i borbama, zajedno s drugim sna­gama Prištinskog korpusa, razbija­la i uništavala terorističke sna­ge po dubini, čisteći teritoriju iza naših leđa zajedno sa MUP-om, koji je potom uspostavio kontrolu teri­torije i komunikacija prema Kosovu...”  piše general Delić.
 
Tokom NATO agresije svojim aktivnostima na ot­krivanju NATO bombardera istakla se i 126. brigada VOJIN. Koman­dant te brigade pukovnik Aleksandar Dučić je, u susret 18. junu, Danu jedinice, govorio o njenom ratnom iskustvu. Tokom 1999. godine, od 24. mar­ta do 9. juna, registrovali su 26.000 poletanja NATO avijacije, od kojih je više od 18.000 izvela borbena avija­cija. Lansirano je više od 37 hilja­da projektila, s ukupno 20.000 tona eksploziva. Njihovu jedinicu neprija­telj je neprekidno napadao, direktno je gađajući ukupno 98 puta. Bačeno je 99 avio-bombi, lansirano 15 krsta­rećih raketa, uz 29 protivradarskih i 13 raketa vazduh-zemlja. Njeni pripadnici su tih dra­matičnih dana spasili hiljade civi­la, dajući vremena načelniku Centra za obaveštavanje 1999. godine Avramu Izraelu i njegovim kolegama da usme­re građane ka podrumima i zaklonima.

Jačanju i razvoju odbrambena industrija Srbije posvećen je drugi tematski blok „Odbrane”. Vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović u intervjuu povodom 9. Međunarodnog sajma NVO „Partner” , istakao je da se naša odbrambena industrija ubrzano razvija i da na svetskom tržištu danas ostvaruje više od 95 odsto svojih prihoda. On je naveo i da rame uz rame sa vodećim svetskim proizvođačima stoji ono što predstavlja osnovnu oblast srpske odbrambene industrije – streljačko naoružanje, municija i municijski elementi, kao i samohodni artiljerijski sistemi i borbena vozila točkaši.

Deo proizvoda naše vojne industrije predstavljen je javnosti u prikazu sposobnosti VS i MUP-a na proslavi „Odbrana slobode” u Nišu, koja je organizovana povodom obeležavanja Dana pobede. Uz muziku besmrtnog „Marša na Drinu”, u besprekornom svečanom stroju prodefilovali su pešadijski i motorizovani ešeloni Vojske Sr­bije i Ministarstva unutrašnjih po­slova, izvršen je nalet vazduhoplov­nog ešelona i priređen padobran­ski desant. U prikazu su učestvovale i specijalne jedinice MUP-a opre­mljene najsavremenijim naoružanjem i opremom.
 
U rubrici Tehnika predstavljamo jedan od domaćih proizvoda koji će biti izložen na sajmu „Partner”. Reč je o novoj srpskoj modularnoj pušci  6,5/7,62 mm M17 GRENDEL  i metku za nju. Pušku su radili konstruktori „Zastava oružje”, a metak užički „Prvi partizana”.

Rubrika "Iz jedinica" donosi više tekstova o aktuelnim vežbama proteklog meseca.  Reč je o višednevnoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem „Plavi put 2019”, koja je izvedena na privremenom poligonu Titel na reci Tisi u realnim vremenskim i meteorološkim uslovima. Potom o vežbi „Srpski štit – 14”, finalnoj proveri ospo­sobljenosti naših mi­rovnjaka u Bazi „Jug” i na poligonu „Borovac”, sprovedenoj pod budnim okom evaluacionog tima iz Generalštaba Vojske Srbije, i o vežbi bilateralnog tipa  „Obazrivi vuk 19”, koja je prvi put organizovana kod nas, a u kojoj je učestvovalo 226 stareši­na i vojnika Vojske Srbije i oružanih sna­ga Sjedinjenih Američkih Država.
 
U junskom broju našeg magazina prigodnim tekstom obeleženo je deset godina Medicinskog fa­kulteta VMA. Do sada su na njemu diplomirale četiri generacije kadeta i oko sto studenata. Ove godine će biti upisana i 11. generacija, a studiranje završava peta klasa. Dekan Fakulteta pukov­nik prof. dr Tihomir Ilić govori o prednostima studiranja na Medicinskom fakultetu VMA i o perspektivama te visokoškolske ustanove.
 
Pažnji čitalaca preporučujemo i tekstove iz rubrike Globalno – intervju s profesorom Hansom Kehlerom o starim igrama moći, koji je upriličen tokom njegovog boravka u Beogradu. Profesor Kehler je radio na brojnim značajnim projek­tima UN i žestoko se usprotivio bom­bardovanju SRJ i jednostranom pro­glašenju nezavisnosti kosovskih Al­banaca. Dr Miša Stojadinović, viši naučni saradnik Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost, piše o odjecima „arapskog proleća” u Siriji, a dr Aleksandar Životić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, o obnovi „teških” divizija kopnene vojske Oružanih snaga Ruske Federacije.
 
 
SADRŽAJ
Odbrana 324, jun 2019.
 
UVODNIK – Pisac i rat

U FOKUSU
Povodom Dana pobede – „Odbrana slobode” - SNAGA SRBIJE

RAZGOVOR S POVODOM
Dr Nenad Miloradović – u susret „Partneru”  – UBRZANIM KORACIMA KA CILjU

STAJNA TAČKA
Operacija Paštrik –  ZA SOPSTVENI KOMAD KAMENA

SISTEM
 „Plavi put 2019” – SNAGE ZA BRZO REAGOVANjE NA VODI

Novi kontingent mirovnjaka Vojske Srbije spreman za Liban –  SRPSKI ŠTIT ZA PLAVI ŠLEM

Vežba srpskih i američkih vojnih policajaca –  OBAZRIVI VUK

U susret Danu 126. brigade VOJIN –  NEVIDLjIVI HEROJI

Deset godina Medicinskog fakulteta VMA – ČEKA SE KORAK DALjE
TEHNIKA

Nova srpska modularna AP 6,5/7,62  mm   – PUŠKA ZA DVE VRSTE MUNICIJE
GLOBALNO

Profesor dr Hans Kehler – STARE IGRE MOĆI
 „PUKOVNIK” EDVARD MENDEL HAUS

Žarišta – ODJECI „ARAPSKOG PROLEĆA” U SIRIJI

Tradicionalno i moderno –  RENESANSA „TEŠKIH” DIVIZIJA

ISTORIJA
ŽAK ANTOAN IPOLIT GROF DE GIBER

KULTURA
Knjiga „META – Varvarinski most” Gabrijele Senft  – DOKUMENT O ZLOČINU

OGLASI
62 | Konkursi, informacije
 
SPECIJALNI PRILOG – PARTNER 2019
 
 „ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.