Министарство одбране Републике Србије
 
25.05.2019.

Одржана 21. Зокијева регата




Меморијална једриличарска регата посвећена мајору Зорану Радосављевићу, пилоту 127. ловачке авијацијске ескадриле „Витезови“ Војске Југославије, који је погинуо у одбрани отаџбине 26. марта 1999. године, завршена је данас, након дводневног такмичења у неколико класа и категорија.

Ове године, регатно поље оба дана било је на Дунаву, а више од 80 учесника, надметало се у класама „оптимист“, „ласер 4.7“, „ласер радијал“, „ласер стандард“, „микро“ и „крсташ“.

У класи „микро“ (дужине 5.5 метара) најбољи резултат остварила је екипа Војне академије, са скипером Николом Марјановићем. У класи „крсташ“ (дужине више од 5.5 метара) после сабирања резултата првог и другог такмичарског дана прво место је припало посади брода „PST Racing“ из Јахтинг клуба „Ада“, предвођеној кормиларом Гораном Стевановићем.

Прво место у класи једрилица „ласер 4.7“ освојио је Дамјан Шијан из клуба „Палилула“, у класи „ласер радијал“ Петар Ковачевић из Академског једриличарског клуба „Београд“, а у класи „ласер стандард“ Иван Кнежевић, такође из клуба АЈК „Београд“. Међу најмлађим такмичарима, у класи „оптимист“ (дечаци и девојчице до 12 година), победник је Андреј Бозокин из Јахтинг клуба „Земун“. У групи дечаци укупно, најбољи је Вељко Љубојевић из Наутичког клуба „Палилула“, а у групи девојчице укупно, Тамара Јерупановић из истог клуба.

Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“  међу једриличарима је позната као регата са емоцијама. Традиционално, регата окупља велики број једриличара, Зоранових колега, пријатеља и поштовалаца.

Сестра Зорана Радосављевића, Снежана Радосављевић Мажибрада, председница Удружења „Зоран Радосављевић“ истакла је да су организатори регате врло срећни јер су и ове године имали доста учесника, као и да су најмлађи једриличари, који су ранијих година једрили на Ади Циганлији, ове године заједно са свима једрили на Дунаву.

Кадети Војне академије, род речних јединица, Јелена Пауновић и Урош Костић, чланови су победничке екипе у класи „микро“. За Јелену ово је друго, за Уроша треће учешће на Зокијевој регати. Како кажу, једрењем су почели да се баве од када су уписали Војну академију и части им је што су учествовали на регати.

Припадници Речне флотиле обезбеђивали су регатно поље и ове године, а кадети Војне академије помагали су у организацији регате и такмичили се у оквиру једриличарских посада. Припадници РВиПВО налетима хеликоптера типа „газела“ на симболичан начин означили су почетак регате у знак сећања на свог колегу пилота мајора Зорана Радосављевића.

Организатори регате су Удружење „Регата Зоран Радосављевић“ и Једриличарски клуб „Земун“. Значајну помоћ пружили су Министарство одбране и Војска Србије, МУП Србије - Речна полиција, Министарство саобраћаја, Лучка капетанија и друге компаније.

Регата у част пилота и једриличара мајора Зорана Радосављевића, први пут је одржана у Црној Гори 1999. године, а од маја 2007. године организује се у Београду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.05.2019
mp4 (157,26 MB)
Регата - 1. дан
26.05.2019
mp4 (314,83 MB)
Зокијева регата - 2. дан
27.05.2019
mp4 (332,22 MB)
Додела медаља и пехара
26.05.2019
mp4 (122,22 MB)
Изјава Снежане Радосављевић
26.05.2019
mp4 (123,24 MB)
Изјаве кадета Војне академије