Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.05.2019.

Održana 21. Zokijeva regata




Memorijalna jedriličarska regata posvećena majoru Zoranu Radosavljeviću, pilotu 127. lovačke avijacijske eskadrile „Vitezovi“ Vojske Jugoslavije, koji je poginuo u odbrani otadžbine 26. marta 1999. godine, završena je danas, nakon dvodnevnog takmičenja u nekoliko klasa i kategorija.

Ove godine, regatno polje oba dana bilo je na Dunavu, a više od 80 učesnika, nadmetalo se u klasama „optimist“, „laser 4.7“, „laser radijal“, „laser standard“, „mikro“ i „krstaš“.

U klasi „mikro“ (dužine 5.5 metara) najbolji rezultat ostvarila je ekipa Vojne akademije, sa skiperom Nikolom Marjanovićem. U klasi „krstaš“ (dužine više od 5.5 metara) posle sabiranja rezultata prvog i drugog takmičarskog dana prvo mesto je pripalo posadi broda „PST Racing“ iz Jahting kluba „Ada“, predvođenoj kormilarom Goranom Stevanovićem.

Prvo mesto u klasi jedrilica „laser 4.7“ osvojio je Damjan Šijan iz kluba „Palilula“, u klasi „laser radijal“ Petar Kovačević iz Akademskog jedriličarskog kluba „Beograd“, a u klasi „laser standard“ Ivan Knežević, takođe iz kluba AJK „Beograd“. Među najmlađim takmičarima, u klasi „optimist“ (dečaci i devojčice do 12 godina), pobednik je Andrej Bozokin iz Jahting kluba „Zemun“. U grupi dečaci ukupno, najbolji je Veljko Ljubojević iz Nautičkog kluba „Palilula“, a u grupi devojčice ukupno, Tamara Jerupanović iz istog kluba.

Memorijalna jedriličarska regata „Zoran Radosavljević“  među jedriličarima je poznata kao regata sa emocijama. Tradicionalno, regata okuplja veliki broj jedriličara, Zoranovih kolega, prijatelja i poštovalaca.

Sestra Zorana Radosavljevića, Snežana Radosavljević Mažibrada, predsednica Udruženja „Zoran Radosavljević“ istakla je da su organizatori regate vrlo srećni jer su i ove godine imali dosta učesnika, kao i da su najmlađi jedriličari, koji su ranijih godina jedrili na Adi Ciganliji, ove godine zajedno sa svima jedrili na Dunavu.

Kadeti Vojne akademije, rod rečnih jedinica, Jelena Paunović i Uroš Kostić, članovi su pobedničke ekipe u klasi „mikro“. Za Jelenu ovo je drugo, za Uroša treće učešće na Zokijevoj regati. Kako kažu, jedrenjem su počeli da se bave od kada su upisali Vojnu akademiju i časti im je što su učestvovali na regati.

Pripadnici Rečne flotile obezbeđivali su regatno polje i ove godine, a kadeti Vojne akademije pomagali su u organizaciji regate i takmičili se u okviru jedriličarskih posada. Pripadnici RViPVO naletima helikoptera tipa „gazela“ na simboličan način označili su početak regate u znak sećanja na svog kolegu pilota majora Zorana Radosavljevića.

Organizatori regate su Udruženje „Regata Zoran Radosavljević“ i Jedriličarski klub „Zemun“. Značajnu pomoć pružili su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, MUP Srbije - Rečna policija, Ministarstvo saobraćaja, Lučka kapetanija i druge kompanije.

Regata u čast pilota i jedriličara majora Zorana Radosavljevića, prvi put je održana u Crnoj Gori 1999. godine, a od maja 2007. godine organizuje se u Beogradu.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
25.05.2019
mp4 (157,26 MB)
Regata - 1. dan
26.05.2019
mp4 (314,83 MB)
Regata - 2.
27.05.2019
mp4 (332,22 MB)
Dodela medalja i pehara
26.05.2019
mp4 (122,22 MB)
Izjava Snežane Radosavljević
26.05.2019
mp4 (123,24 MB)
Izjave kadeta Vojne akademije