Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2019.

Премијера филма „Повод“ ВФЦ „Застава филм“



Oдбрана отаџбине показана 1999. године може се описати са много речи, напад НАТО агресора само једном – злочин. Да се злочин не заборави, не умањи и не избледи, важно је оставити сведочанства пером, гласом и сликом.

Управа за односе са јавношћу и Војнофилмски центар „Застава филм“, поводом 20 година одбране отаџбине од НАТО агресије реализује филмску трилогију „НАТО агресија на СРЈ ... на мир“, која је сведочанство о кључним догађајима у периоду непосредно пре, за време и после агресије НАТО-а на нашу земљу.

Први филм из тог серијала „Повод“, премијерно је приказан вечерас у Свечаној сали Југословенске кинотеке. У филму су приказани кључни догађаји који су претходили НАТО агресији 24. марта 1999. године.

Сценарио и режију филма „Повод“ урадио је професор Драган Елчић, декан Академије уметности, уз стручну консултацију Милована Дрецуна. У ауторској екипи, представљеној на крају пројекције, су и организатор Александра Живковић, монтажер Душан Милуновић, композитор Драшко Јанковић, дизајнер звука Борис Шурлан, глумац Немања Драгаш и продуцент потпуковник Горан Иконић.

У наставку косметске трилогије биће приказани филмови „Хумане бомбе“ и „Три тачке на мир“. Трилогија је названа косметска јер се претежно бави ратним догађањима на Косову и Метохији и херојском одбраном Војске Југославије против удруженог непријатеља - НАТО авијације, која је даноноћно бомбардовала и Косово и Метохију и целу територију СР Југославије, терористичке ОВК, која је свим силама надирала на границу из Албаније, са намером да пробије одбрамбени бедем и регуларне војске Републике Албаније, са чије територије су вршена стална артиљеријска дејства. 

Према речима директора ВФЦ „Застава филм“ потпуковника Горана Иконића, овај троделни серијал само је део укупног доприноса који „Застава“ даје филмском продукцијом и сећањем на 78 дана херојске одбране отаџбине, на све који су дали животе у тој неравноправној борби, на невине жртве НАТО бомби и оболеле од баченог осиромашеног уранијума и на уништавање инфраструктуре, објеката, путева, пруга и мостова широм земље. 

Из те продукције потпуковник Иконић издваја и документарно-игране филмове о биткама на Кошарама и Паштрику у копродукцији са Радио-телевизијом Србије, чије се премијере очекују у априлу и мају ове године.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.03.2019
mp4 (222,03 MB)
Премијера