Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2019.

Premijera filma „Povod“ VFC „Zastava film“



Odbrana otadžbine pokazana 1999. godine može se opisati sa mnogo reči, napad NATO agresora samo jednom – zločin. Da se zločin ne zaboravi, ne umanji i ne izbledi, važno je ostaviti svedočanstva perom, glasom i slikom.

Uprava za odnose sa javnošću i Vojnofilmski centar „Zastava film“, povodom 20 godina odbrane otadžbine od NATO agresije realizuje filmsku trilogiju „NATO agresija na SRJ ... na mir“, koja je svedočanstvo o ključnim događajima u periodu neposredno pre, za vreme i posle agresije NATO-a na našu zemlju.

Prvi film iz tog serijala „Povod“, premijerno je prikazan večeras u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke. U filmu su prikazani ključni događaji koji su prethodili NATO agresiji 24. marta 1999. godine.

Scenario i režiju filma „Povod“ uradio je profesor Dragan Elčić, dekan Akademije umetnosti, uz stručnu konsultaciju Milovana Drecuna. U autorskoj ekipi, predstavljenoj na kraju projekcije, su i organizator Aleksandra Živković, montažer Dušan Milunović, kompozitor Draško Janković, dizajner zvuka Boris Šurlan, glumac Nemanja Dragaš i producent potpukovnik Goran Ikonić.

U nastavku kosmetske trilogije biće prikazani filmovi „Humane bombe“ i „Tri tačke na mir“. Trilogija je nazvana kosmetska jer se pretežno bavi ratnim događanjima na Kosovu i Metohiji i herojskom odbranom Vojske Jugoslavije protiv udruženog neprijatelja - NATO avijacije, koja je danonoćno bombardovala i Kosovo i Metohiju i celu teritoriju SR Jugoslavije, terorističke OVK, koja je svim silama nadirala na granicu iz Albanije, sa namerom da probije odbrambeni bedem i regularne vojske Republike Albanije, sa čije teritorije su vršena stalna artiljerijska dejstva. 

Prema rečima direktora VFC „Zastava film“ potpukovnika Gorana Ikonića, ovaj trodelni serijal samo je deo ukupnog doprinosa koji „Zastava“ daje filmskom produkcijom i sećanjem na 78 dana herojske odbrane otadžbine, na sve koji su dali živote u toj neravnopravnoj borbi, na nevine žrtve NATO bombi i obolele od bačenog osiromašenog uranijuma i na uništavanje infrastrukture, objekata, puteva, pruga i mostova širom zemlje. 

Iz te produkcije potpukovnik Ikonić izdvaja i dokumentarno-igrane filmove o bitkama na Košarama i Paštriku u koprodukciji sa Radio-televizijom Srbije, čije se premijere očekuju u aprilu i maju ove godine.
 
videoVIDEOGALERIJA
27.03.2019
mp4 (222,03 MB)
Premijera