Министарство одбране Републике Србије
 
20.12.2018.

Министар Вулин: После 30 година ново борбено возило у Војсци СрбијеМинистар одбране Александар Вулин и  начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић обишли су данас на полигону „Никинци“ обуку припадника Војске Србије у руковању, коришћењу, употреби и основном одржавању новог оклопног борбеног возила точкаша Лазар 3.

Како је истакао министар Вулин, данас се крунише иницијатива председника Србије и врховног команданта Александра Вучића, коју је покренуо још као министар одбране, да се у нашу војску уведе најсавременије борбено возило пешадије.

- Лазар 3 је данас добио и посаду Војске Србије, имамо обучене припаднике војске који могу да га користе и који своје знање могу да преносе и другима. Захваљујући тој иницијативи, ове и наредне године, Војска Србије ће се интензивно наоружавати и опремати најсавременијим средствима. Данас сам поносан и срећан јер је ово наше борбено возило. Ово је први пут после више од 30 година да смо ми својом памећу, знањем и новцем направили овакво савремено средство - рекао је министар Вулин и додао да је давних осамдесетих година тадашња СФРЈ правила борбена возила и да је, од тада до данас, ово први пут да Војска Србије добија тако савремено и моћно средство из сопствене производње.

- Наши инструктори, наша памет, наш новац, наши фабрички капацитети направили су Лазара 3. Само оно што сами произведете – то је ваше. Само она технологија коју сами освојите – то је ваша технологија. То нико не може да вам узме. Војсци Србије нико више не може да узме способност да се опрема, наоружава и јача - поручио је министар Вулин.

Начелник Генералштаба истакао је да је реч о завршној фази оспособљавања припадника Војске Србије у употреби новог борбеног возила Лазар 3.

- Опремање је један сегмент у процесу подизања оперативних способности Војске Србије. Најбитнији сегмент који се односи на употребу поменутог борбеног возила приведен је крају и ми смо, без сумње, добили нуклеус припадника Војске Србије који ће у почетној фази имплементирати своја знања у делу који се односи не само на употребу борбеног возила, него и на употребу јединица у тактичком и доктринарном начелу. Ја сам у потпуности задовољан приказаним и у потпуности задовољан интеграцијом борбеног возила и људства, и свиме оним што смо видели - нагласио је генерал Мојсиловић изражавајући захвалност на потпуној координацији и имплементацији стратегијских одлука у делу који се односи на опремање најсавременијим борбеним средствима Војске Србије.

Према речима помоћника директора ЈП “Југоимпорт-СДПР” Александра Лијаковића, Лазар 3 је овим приказом ушао, после обуке припадника Војске Србије, у наоружање Војске Србије.

- Ово није само модел новог возила, већ је и по концепту сасвим ново возило. Реч је о оклопном борбеном возилу, 8х8, урађеном по свим критеријумима водећих возила западног порекла, пре свега, које обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета, антитерористичкој борби, антигерилској борби, мировним опрецијама, али и класичним сукобима средњег интензитета - нагласио је Лијаковић.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за планирање и развој, која је тактички носилац за борбено возило Лазар 3, истакао је да је задовољан и данашњом обуком и новим возилом.

- Добили смо врло сложено средство, али не толико да се на њему не можемо тако брзо обучити. Борбено возило Лазар 3 у рангу је осталих борбених возила које користе земље у региону - нагласио је потпуковник Јовановић додајући да је управо такво софистицирано возило потребно нашој Војсци.

Међу онима који су данас били на полигону "Никинци" је и десетар Предраг Новковић из 41. пешадијског батаљона Четврте бригаде Копнене војске, који је истакао да је више од месец дана на том полигону био на обуци за возило Лазар 3. 

- Обука је била врло напорна, али за нас није представљала проблем. Усавршили смо се за то возило и веома смо задовољни и обуком и возилом - истакао је десетар Новковић.

Припадницима Војске Србије уручени су сертификати о успешно завршеној обуци на ОБВТ Лазар 3.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.12.2018
mp4 (171,27 MB)
Изјава министра Вулина
20.12.2018
mp4 (141,5 MB)
Изјава генерала Мојсиловића
20.12.2018
mp4 (163,07 MB)
Изјава помоћника директора ЈП “Југоимпорт-СДПР” Александра Лијаковића
20.12.2018
mp4 (93,24 MB)
Изјава потпуковника Горана Јовановића
20.12.2018
mp4 (39 MB)
Изјава десетара Предрага Новковића
20.12.2018
mp4 (371,06 MB)
Обилазак