Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.12.2018.

Ministar Vulin: Posle 30 godina novo borbeno vozilo u Vojsci Srbije



Ministar odbrane Aleksandar Vulin i  načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović obišli su danas na poligonu „Nikinci“ obuku pripadnika Vojske Srbije u rukovanju, korišćenju, upotrebi i osnovnom održavanju novog oklopnog borbenog vozila točkaša Lazar 3.

Kako je istakao ministar Vulin, danas se kruniše inicijativa predsednika Srbije i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, koju je pokrenuo još kao ministar odbrane, da se u našu vojsku uvede najsavremenije borbeno vozilo pešadije.

- Lazar 3 je danas dobio i posadu Vojske Srbije, imamo obučene pripadnike vojske koji mogu da ga koriste i koji svoje znanje mogu da prenose i drugima. Zahvaljujući toj inicijativi, ove i naredne godine, Vojska Srbije će se intenzivno naoružavati i opremati najsavremenijim sredstvima. Danas sam ponosan i srećan jer je ovo naše borbeno vozilo. Ovo je prvi put posle više od 30 godina da smo mi svojom pameću, znanjem i novcem napravili ovakvo savremeno sredstvo - rekao je ministar Vulin i dodao da je davnih osamdesetih godina tadašnja SFRJ pravila borbena vozila i da je, od tada do danas, ovo prvi put da Vojska Srbije dobija tako savremeno i moćno sredstvo iz sopstvene proizvodnje.

- Naši instruktori, naša pamet, naš novac, naši fabrički kapaciteti napravili su Lazara 3. Samo ono što sami proizvedete – to je vaše. Samo ona tehnologija koju sami osvojite – to je vaša tehnologija. To niko ne može da vam uzme. Vojsci Srbije niko više ne može da uzme sposobnost da se oprema, naoružava i jača - poručio je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba istakao je da je reč o završnoj fazi osposobljavanja pripadnika Vojske Srbije u upotrebi novog borbenog vozila Lazar 3.

- Opremanje je jedan segment u procesu podizanja operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Najbitniji segment koji se odnosi na upotrebu pomenutog borbenog vozila priveden je kraju i mi smo, bez sumnje, dobili nukleus pripadnika Vojske Srbije koji će u početnoj fazi implementirati svoja znanja u delu koji se odnosi ne samo na upotrebu borbenog vozila, nego i na upotrebu jedinica u taktičkom i doktrinarnom načelu. Ja sam u potpunosti zadovoljan prikazanim i u potpunosti zadovoljan integracijom borbenog vozila i ljudstva, i svime onim što smo videli - naglasio je general Mojsilović izražavajući zahvalnost na potpunoj koordinaciji i implementaciji strategijskih odluka u delu koji se odnosi na opremanje najsavremenijim borbenim sredstvima Vojske Srbije.

Prema rečima pomoćnika direktora JP “Jugoimport-SDPR” Aleksandra Lijakovića, Lazar 3 je ovim prikazom ušao, posle obuke pripadnika Vojske Srbije, u naoružanje Vojske Srbije.

- Ovo nije samo model novog vozila, već je i po konceptu sasvim novo vozilo. Reč je o oklopnom borbenom vozilu, 8x8, urađenom po svim kriterijumima vodećih vozila zapadnog porekla, pre svega, koje obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta, antiterorističkoj borbi, antigerilskoj borbi, mirovnim oprecijama, ali i klasičnim sukobima srednjeg intenziteta - naglasio je Lijaković.

Potpukovnik Goran Jovanović iz Uprave za planiranje i razvoj, koja je taktički nosilac za borbeno vozilo Lazar 3, istakao je da je zadovoljan i današnjom obukom i novim vozilom.

- Dobili smo vrlo složeno sredstvo, ali ne toliko da se na njemu ne možemo tako brzo obučiti. Borbeno vozilo Lazar 3 u rangu je ostalih borbenih vozila koje koriste zemlje u regionu - naglasio je potpukovnik Jovanović dodajući da je upravo takvo sofisticirano vozilo potrebno našoj Vojsci.

Među onima koji su danas bili na poligonu "Nikinci" je i desetar Predrag Novković iz 41. pešadijskog bataljona Četvrte brigade Kopnene vojske, koji je istakao da je više od mesec dana na tom poligonu bio na obuci za vozilo Lazar 3. 

- Obuka je bila vrlo naporna, ali za nas nije predstavljala problem. Usavršili smo se za to vozilo i veoma smo zadovoljni i obukom i vozilom - istakao je desetar Novković.

Pripadnicima Vojske Srbije uručeni su sertifikati o uspešno završenoj obuci na OBVT Lazar 3.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.12.2018
mp4 (171,27 MB)
Izjava ministra Vulina
20.12.2018
mp4 (141,5 MB)
Izjava generala Mojsilovića
20.12.2018
mp4 (163,07 MB)
Izjava pomoćnika direktora JP “Jugoimport-SDPR” Aleksandra Lijakovića
20.12.2018
mp4 (93,24 MB)
Izjava potpukovnika Gorana Jovanovića
20.12.2018
mp4 (39 MB)
Izjava desetara Predraga Novkovića
20.12.2018
mp4 (371,06 MB)
Obilazak