Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2018.

Провера припремљености 5. батаљона Војне полиције за вежбу „Век победника 1918-2018“Министар одбране Александар Вулин обишао је данас, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, команданта Копнене Војске генерал-потпуковника Милосава Симовића и начелника Управе за обавештајно-извиђачке послове генерал-мајора Илије Тодорова, припаднике 5. батаљона Војне полиције који се на војном комплексу „Орешац“ припремају за предстојећу вежбу „Век победника 1918-2018“.
Том приликом, министар Вулин истакао је да ће се предстојећа вежба изводити у реалним условима и да ће Војска Србије за то време утрошити 103 тоне убојних средстава.

Командант 5. батаљона Војне полиције потпуковник Владимир Петрић истакао је да је данас приказана провера припремљености те јединице за извођење тактичке вежбе са бојним гађањем „Век победника 1918-2018“ по теми „Батаљон Војне полиције у блокади, окружењу и уништењу терористичке групе“.

- На данашњој вежби батаљон је употребио јединице на борбеним возилима Војне полиције М-86 са којих су нишанџије дејствовале митраљезом М-86. Имали сте прилику да видите дејство снајперских парова, дејство стрелаца са пушкама аутоматским 5,56 mm М-21, аутоматима Хелкер и Кох 9 mm MP5 и пиштољима ЦЗ 99 9 mm - рекао је Петрић и додао да је јединица којом командује приказала и дејство ручних ракетних бацача 64 mm М80.

Потпуковник Петрић је истакао да је током демонстрације обучености приказан и рад на контролном пункту, начин на који се врши заустављање возила с траком за заустављање, рад службених паса заштитне службе на савлађивању терориста, као и рад противдиверзантске екипе на извршењу противдиверзионог прегледа возила употребом службених паса и заштитне опреме. Затим је, напомиње он, тим за увиђај који чине криминалистички техничар и референт за сузбијање криминалитета извршио увиђај лица места.
Вежба „Век победника 1918-2018“ биће одржана од 8. до 11. новембра у част обележавања стогодишњице од завршетка Првог светског рата. У два вежбовна дана око 8.000 припадника Војске Србије на око 600 борбених система и 24 ваздухоплова показаће каквим све знањима и вештинама владају српске старешине и војници.

Реч је о највећој војној вежби у последњих неколико година, коју Војска Србије организује на 10 локација широм Србије, у славу и част српских јунака који су војевали велике битке и одлучили исход Првог светског рата победоносним походом од Солунског фронта до слободе за целу Србију.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.11.2018
mp4 (146,42 MB)
Изјава потпуковника Владимира Петрића
04.11.2018
mp4 (245,25 MB)
Припреме за вежбу