Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2018.

Значке и Захвалнице отаџбине војницима на добровољном служењу војног рока



Поводом обележавања сто година од ослобођења Београда у Првом светском рату и 74. годишњице ослобађања Београда у Другом светском рату, у Војничком клубу Гарде Војске Србије у касарни „Дедиње” уручене су значке и Захвалнице отаџбине војницима на добровољном служењу војног рока. Свечаност је отворио подсекретар Секретаријата за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и односе са грађанима Миодраг Савић.

Начелник Управе за обавезе одбране Министарства одбране пуковник Драган Котарлић уручио је Значке војника на добровољном служењу војног рока и Захвалнице отаџбине за 144 војна обвезника који су добровољно одслужили војни рок са оружјем у генерацији „март“ и „септембар“ 2013. и „септембар“ и „децембар“ 2014. године.

„Дуга је историја добровољаца у Србији, тако да и данас имамо бројне примере младића и девојака који долазе из Канаде, Аустралије, Јужноафричке Републике и других далеких земаља, да одслуже војни рок у Србији, у српској војсци” рекао је на церемонији доделе пуковник Котарлић.
 
Војници који су одслужили војни рок са оружјем, преведени су у резервни састав Војске Србије, а они који су завршили Курс за резервне официре, промовисани су у чин резервног потпоручника Указом председника Републике Србије.
 
„Сигуран сам да ћете значке и Захвалнице отаџбине које сте данас добили, са поносом чувати и носити, као што сте часно служили свом народу и Војсци Србије”, истакао је пуковник Котарлић.
 
Од јануара 2017. године до данас, признања су уручена војницима који су добровољно одслужили војни рок почев од генерације „март“ 2011. до „септембар“ 2016. године, а од генерације „децембар“ 2016. године признања се уручују у јединицама и установама приликом одслужења војног рока.
 
Свечаности су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и градских општина, великих техничких система, привредних друштава и других организација и удружења са територије надлежности, као и  родбина и пријатељи војних обвезника којима су уручена признања.
 
По уручењу признања, Управа Регионалног центра Министарства одбране Београд, после реновирања просторија у згради Управе градске општине Чукарица, свечано је отворила Центар Министарства одбране за локалну самоуправу Чукарица.

Присутнима се обратио начелник Регионалног центра Министарства одбране Београд пуковник Драган Стојчић, који је објаснио место и улогу Регионалног центра Министарства одбране Београд у систему одбране.

- Формирањем новог Сектора за цивилну одбрану и припреме одбране Регионалном центру и центрима Министарства одбране за локалну самоуправу  додељени су у надлежност и послови из области обуке грађана и координације послова цивилне заштите, чиме ове структуре добијају на значају - истакао је пуковник Стојчић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2018
mp4 (276,69 MB)
Уручење признања