Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2018.

Značke i Zahvalnice otadžbine vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka



Povodom obeležavanja sto godina od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu i 74. godišnjice oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu, u Vojničkom klubu Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje” uručene su značke i Zahvalnice otadžbine vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka. Svečanost je otvorio podsekretar Sekretarijata za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i odnose sa građanima Miodrag Savić.

Načelnik Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane pukovnik Dragan Kotarlić uručio je Značke vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka i Zahvalnice otadžbine za 144 vojna obveznika koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem u generaciji „mart“ i „septembar“ 2013. i „septembar“ i „decembar“ 2014. godine.

„Duga je istorija dobrovoljaca u Srbiji, tako da i danas imamo brojne primere mladića i devojaka koji dolaze iz Kanade, Australije, Južnoafričke Republike i drugih dalekih zemalja, da odsluže vojni rok u Srbiji, u srpskoj vojsci” rekao je na ceremoniji dodele pukovnik Kotarlić.
 
Vojnici koji su odslužili vojni rok sa oružjem, prevedeni su u rezervni sastav Vojske Srbije, a oni koji su završili Kurs za rezervne oficire, promovisani su u čin rezervnog potporučnika Ukazom predsednika Republike Srbije.
 
„Siguran sam da ćete značke i Zahvalnice otadžbine koje ste danas dobili, sa ponosom čuvati i nositi, kao što ste časno služili svom narodu i Vojsci Srbije”, istakao je pukovnik Kotarlić.
 
Od januara 2017. godine do danas, priznanja su uručena vojnicima koji su dobrovoljno odslužili vojni rok počev od generacije „mart“ 2011. do „septembar“ 2016. godine, a od generacije „decembar“ 2016. godine priznanja se uručuju u jedinicama i ustanovama prilikom odsluženja vojnog roka.
 
Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda i gradskih opština, velikih tehničkih sistema, privrednih društava i drugih organizacija i udruženja sa teritorije nadležnosti, kao i  rodbina i prijatelji vojnih obveznika kojima su uručena priznanja.
 
Po uručenju priznanja, Uprava Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd, posle renoviranja prostorija u zgradi Uprave gradske opštine Čukarica, svečano je otvorila Centar Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Čukarica.

Prisutnima se obratio načelnik Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd pukovnik Dragan Stojčić, koji je objasnio mesto i ulogu Regionalnog centra Ministarstva odbrane Beograd u sistemu odbrane.

- Formiranjem novog Sektora za civilnu odbranu i pripreme odbrane Regionalnom centru i centrima Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu  dodeljeni su u nadležnost i poslovi iz oblasti obuke građana i koordinacije poslova civilne zaštite, čime ove strukture dobijaju na značaju - istakao je pukovnik Stojčić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
01.11.2018
mp4 (276,69 MB)
Uručenje priznanja