Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2018.

Односи Србије и Француске традиционално пријатељски



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са државном секретарком у Министарству одбране Републике Француске Женевјев Дарјесек, која борави у Београду поводом обележавања 100 година од завршетка Великог рата.

Како је истакао министар Вулин, управо је савезништво у Првом светском рату дало снажан печат односима две земље које у овој години обележавају 139 година од успостављања дипломатских односа. Одлични односи, према речима министра Вулина, које су успоставили председници Србије и Француске Александар Вучић и Емануел Макрон, и данас су стабилни и традиционално пријатељски, а даљем унапређењу допринеће предстојећи сусрети два председника у Паризу и Београду.

Министар одбране истакао је на данашњем састанку да је трансформација тзв. „Косовских снага безбедности“ у тзв. „војску Косова“ за Србију неприхватљива, јер свака одлука о изградњи паравојних формација на Косову и Метохији представља кршење Резолуције 1244 према којој КФОР представља јединог одговорног носиоца и гаранта безбедности и стабилности на простору јужне српске покрајине. С тим у вези, министар Вулин захвалио је на досадашњем учешћу припадника француске војске у снагама КФОР-а.

Он је поручио и да Србија остаје војно неутрална и привржена својој досадашњој позицији, коју не намерава да мења ни у будућем периоду.

Државна секретарка Дарјесек изјавила је да Француска има велико поворење у Војску Србије, као и да разуме бригу државе Србије због ситуације на Косову и Метохији те је поручила да све треба да се одвија у складу са Бриселским споразумом.

Такође, Дарјесек је истакла и да има поверење у државу Србију која је земља пријатељ и која је значајна на простору западног Балкана због његове стабилности, али и стабилности читаве Европе.

Вулин и Дарјесек закључили су да је сарадња Србије и Француске у области одбране развијена, али да постоји могућност за њено интензивирање уз значајне потенцијале.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.11.2018
mp4 (81,14 MB)
Састанак