Министарство одбране Републике Србије
 
24.10.2018.

Војни изасланици посетили штанд Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига




Током посете страних војних представника изложбеном простору Министарства одбране и Војске Србије на Сајму књига, директор Медија центра „Одбрана“ пуковник Стевица Карапанџин представио им је овогодишњу издавачку продукцију.
 


„Медија центар годишње објави око 100 нових наслова, од чега се око 80 књига бави стручном тематиком, а 20 темама за ширу читалачку публику. Тежиште овогодишње издавачке делатности је едиција „Ратник“, седам књига које кроз сведочења учесника и документе говоре о рату на Косово и Метохији 1998. и 1999. године. Четири тома те едиције заправо је ратни дневник генерала Небојше Павковића, команданта Треће армије Војске Југославије, која је била носилац одбране земље од агресије НАТО на том ростору. Преостале три књиге баве се ратним дејствима Приштинског корпуса и борбама на Кошарама и Паштрику“, рекао је пуковник Карапанџин и истакао да је већ четири године у центру рада Медија центра „Одбрана“ обележавање Великог рата. До сада су објављена 43 дела која обрађују тематику Првог светског рата, са циљем упознавања са чињеницама и бољег разумевања догађаја, али и супротстављања ревизији историје.
 
Том приликом британски изасланик одбране пуковник Ник Илић предложио је да се дела из едиције „Ратник“ преведу на енглески језик како би била доступна и иностраној јавности.

„Рат на Косову је на известан начин већ далека прошлост. Ипак, много тога се још не зна и ова едиција би у том смислу могла бити од велике важности за све војне стручњаке у свету“, рекао је пуковник Илић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА