Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.10.2018.

Vojni izaslanici posetili štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga




Tokom posete stranih vojnih predstavnika izložbenom prostoru Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na Sajmu knjiga, direktor Medija centra „Odbrana“ pukovnik Stevica Karapandžin predstavio im je ovogodišnju izdavačku produkciju.
 


„Medija centar godišnje objavi oko 100 novih naslova, od čega se oko 80 knjiga bavi stručnom tematikom, a 20 temama za širu čitalačku publiku. Težište ovogodišnje izdavačke delatnosti je edicija „Ratnik“, sedam knjiga koje kroz svedočenja učesnika i dokumente govore o ratu na Kosovo i Metohiji 1998. i 1999. godine. Četiri toma te edicije zapravo je ratni dnevnik generala Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, koja je bila nosilac odbrane zemlje od agresije NATO na tom rostoru. Preostale tri knjige bave se ratnim dejstvima Prištinskog korpusa i borbama na Košarama i Paštriku“, rekao je pukovnik Karapandžin i istakao da je već četiri godine u centru rada Medija centra „Odbrana“ obeležavanje Velikog rata. Do sada su objavljena 43 dela koja obrađuju tematiku Prvog svetskog rata, sa ciljem upoznavanja sa činjenicama i boljeg razumevanja događaja, ali i suprotstavljanja reviziji istorije.
 
Tom prilikom britanski izaslanik odbrane pukovnik Nik Ilić predložio je da se dela iz edicije „Ratnik“ prevedu na engleski jezik kako bi bila dostupna i inostranoj javnosti.

„Rat na Kosovu je na izvestan način već daleka prošlost. Ipak, mnogo toga se još ne zna i ova edicija bi u tom smislu mogla biti od velike važnosti za sve vojne stručnjake u svetu“, rekao je pukovnik Ilić.
 
 
photoFOTOGALERIJA