Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2018.

Вежба "Србија 2018"



Међународна теренска вежба „СРБИЈА 2018“ отворена је данас у Младеновцу, а учесницима и гостима на вежби обратили су се председник Србије Александар Вучић и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Церемонији отварања присуствовали су и министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић. Реч је о вежби у области управљања последицама ванредних ситуација у којој Министарство обране и Војска Србије учествују са лаком пољском болницом.

Председник Вучић је том приликом пожелео учесницима вежбе из 38 земаља успешну реализацију, истичући да је веома срећан и поносан што ће бити у прилици да раде заједно и у будућности моћи да рачунају на међусобну помоћ, што је од највећег значаја за све нас.

- Ова вежба се одржава први пут у Републици Србији и она је једна од највећих које су икада одржане. Овде је реч о спасавању живота наших људи као и о нашој међусобној помоћи – нагласио је председник Вучић.

Он је подсетио на поплаве које су Србију погодиле 2014. године и које су показале значај брзе реакције и међународне сарадње, када је 14 земаља послало 22 тима са око 600 спасилаца, како би нам помогли.

- Данас су природне катастрофе актуелно и веома сложено питање, уз високи степен непредвидивости. То је захтеван и комплексан задатак који од нас тражи координацију, сарадњу и спремност. Овде смо данас да бисмо показали колико смо успешни у томе, али и да делимо одговорност и једни другима помогнемо како у отклањању последица, тако и у њиховом предупређивању. Исто тако, искуство других земаља чији су представници данас овде је од кључног значаја и добро ће доћи институцијама које чине јединствен систем заштите и спасавања у Србији – нагласио је председник Вучић. Према његовим речима, Србија је војно неутрална земља и љубоморно ће чувати своју војну неутралност. Али Србија добро сарађује са НАТО и даље ће добро сарађивати са том организацијом.

- Србија се налази у последњој фази прихватања ИПАП плана 2018-2020. И то је нешто на чему ће Србија да ради, јер ми и хоћемо и желимо и морамо, без обзира на болну и тешку историју, да због будућности наших грађана имамо добре односе, као што те добре односе имамо и са Руском Федерацијом и Народном Републиком Кином и свима другима – истакао је председник Вучић, изражавајући захвалност генералном секретару НАТО на подршци и помоћи у организовању ове вежбе.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг, у свом обраћању на вежби, рекао је да НАТО приступа безбедности на много начина, укључујући и помоћ у спасавању онима који су погођени елементарним непогодама. Он је, такође, истакао да вежба спасавања у ванредним ситуацијама "Србија 2018", није војна вежба, већ вежба цивилне спремности, са сценаријом који симулира ситуацију након разорног земљотреса.

- То је платформа за оне који први реагују, како би учили једни од других, да науче и да стекну права искуства заједно и боље се припреме за времена у којима се суочавамо са правим животним ванредним ситуацијама – истако је Столтенберг и захвалио председнику Александру Вучићу на личном доприносу да та вежба буде остварена. Он је, такође, нагласио да је од "виталног значаја" да учинимо све како бисмо били добро припремљени и да је вежба прилика да се тестирају нова средства за отклањање последица природних катастрофа, али и технологија које могу да унапреде начин како комуницирамо и како координирамо наше реакције, без обзира на то са каквим се изазовима суочавамо.

Говорећи о значају вежбе, он је истакао да је искуство стечено на претходним вежбама помогло да се спасу многи животи, а да ће лекције савладане на овој вежби помоћи да се спасе још више живота у наредном периоду.

Након церемоније отварања, у бившој касарни „Багремар“ у Младеновцу, приказан је један сегмент вежбе. У њему су приказане радње дела медицинског система за пружање помоћи у ванредним ситуацијама, кроз симулацију незгоде у којој су учествовала два возила и бициклиста и у којој је повређено пет особа, од тога двоје са тешким телесним повредама.

Међународна теренска вежба управљања последицама ванредних ситуација „СРБИЈА 2018“, у организацији Министарства унутрашњих послова – Сектора за ванредне ситуације и Евроатлантског координационог центра за ванредне ситуације Организације Северноатлантског уговора (NATO EADRCC), одржава се од 8. до 11. октобра на територији Младеновца, Сопота и Аранђеловца. Око 2.000 учесника из 38 земаља увежбаваће широк спектар операција уклањања последица ванредних ситуација.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.10.2018
mp4 (177,58 MB)
Вежба