Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2018.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"




Недавно отворена изложба у Дому Војске Србије „Дијанина деца“, посвећена највећој акцији спасавања деце из концентрационих логора током Другог светског рата, актуелизовала је питање за које нисмо ни слутили да бисмо га себи могли поставити крајем друге деценије новог миленијума – како је могуће да за Дијану Будисављевић, рођену Аустријанку, која је из крвавих усташких логора избавила више од седам хиљада, углавном српске деце, с Кордуна, Козаре, из хрватских и босанских села – доскора готово нико није знао. Ко је била жена која је заувек задужила читав српски народ, а којој се за то нисмо одужили, можете прочитати у новом броју „Одбране“.
 


Ко­ли­ко је му­ни­ци­ја с оси­ро­ма­ше­ним ура­ни­ју­мом би­ла штет­на у мо­мен­ту кон­та­ми­на­ци­је те­ре­на, а ко­ли­ко да­нас, 19 го­ди­на после бом­бар­до­ва­ња, пи­та­ње је ко­је по­ста­вља јав­ност наше зе­мље у же­љи да са­зна исти­ну. Други наставак текста у рубрици Досије – „Балкански синдром“, доноси анализе, ставове и мишљења  еминентних стручњака различитих профила, иза којих стоји дугогодишње искуство, а који истражују поменуту тему.
 
У по­след­њих пет­на­ест го­ди­на ва­зду­шни са­о­бра­ћај дра­стич­но се уве­ћао и на­ста­вља да ра­сте, а прет­по­став­ка је да ће се број ле­то­ва до 2030. го­ди­не удво­стру­чи­ти. Ако би се без­бед­ност ва­зду­шног са­о­бра­ћа­ја, ме­ре­на кроз од­нос укуп­ног бро­ја ле­то­ва и бро­ја не­сре­ћа, за­др­жа­ла на том ни­воу, то би зна­чи­ло да би се удво­стру­чио и број не­сре­ћа, од­но­сно да би сва­ког да­на не­где на зе­маљ­ској ку­гли пао не­ки тран­спорт­ни ави­он, каже за наш магазин директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају проф. др Небојша Петровић.

Пажњи читалаца препоручујемо и извештај с 12. конференције начелника генералштабова балканских земаља у Београду, као и записе о Првом међународном такмичењу војних возача на аутодрому „Берановац“, те вежби „Видра 2018“ на нашим панонским рекама, где су Речна флотила и Прва бригада Копнене војске шест дана проверавали тактичку и ватрену оспособљеност војника и старешина.
 
У ФОКУСУ – 12. конференција начелника генералштабова балканских земаља: ОЧУВАЊЕ МИРА НАЈВАЖНИЈИ ЗАДАТАК
           
ДОСИЈЕ – Последице НАТО бомбардовања по здравље нације (2): БАЛКАНСКИ СИНДРОМ
           
ИНТЕРВЈУ – Проф. др Небојша Петровић, директор Центра за истраживање несрећа у саобраћају: НАУКА У СЛУЖБИ БЕЗБЕДНОСТИ
           
ОДБРАНА – Прво међународно такмичење војних возача: ПРЕКО БАЛВАНА И ГАЗОВА
 
„Видра 2018”: ПАЉБА ПАНОНСКИХ МОРНАРА
 
На спортском аеродрому „Лисичји јарак”: „БАЛКАНСКИ СКОК ПРИЈАТЕЉСТВА 2018“
 
Други едукативни падобрански камп: ТРАДИЦИЈА СТВАРА РЕКОРДЕ
 
Верица Миловановић, најбоља медицинска сестра ВМА: АУТОРИТЕТ ЗНАЊА
 
Војник Никола Бодић: ВОЈСКУ ТРЕБА ОДСЛУЖИТИ
           
ДРУШТВО – Дијанa Будисављевић: ЛИЦЕ БОЖЈЕ МИЛОСТИ
 
Колективно венчање у Београду: ТРАГОМ ЈЕДНЕ ЉУБАВИ
           
КУЛТУРА – Војници у историји српске књижевности – Станислав Винавер: РАТНИ ДРУГОВИ
           
ФЕЉТОН – Ратни злочини над Србима у Првом светском рату (2): ЗАБОРАВЉЕНА ЗВЕРСТВА
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – „АРСЕНАЛ“ 110
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.