Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.06.2018.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




Nedavno otvorena izložba u Domu Vojske Srbije „Dijanina deca“, posvećena najvećoj akciji spasavanja dece iz koncentracionih logora tokom Drugog svetskog rata, aktuelizovala je pitanje za koje nismo ni slutili da bismo ga sebi mogli postaviti krajem druge decenije novog milenijuma – kako je moguće da za Dijanu Budisavljević, rođenu Austrijanku, koja je iz krvavih ustaških logora izbavila više od sedam hiljada, uglavnom srpske dece, s Korduna, Kozare, iz hrvatskih i bosanskih sela – doskora gotovo niko nije znao. Ko je bila žena koja je zauvek zadužila čitav srpski narod, a kojoj se za to nismo odužili, možete pročitati u novom broju „Odbrane“.
 


Ko­li­ko je mu­ni­ci­ja s osi­ro­ma­še­nim ura­ni­ju­mom bi­la štet­na u mo­men­tu kon­ta­mi­na­ci­je te­re­na, a ko­li­ko da­nas, 19 go­di­na posle bom­bar­do­va­nja, pi­ta­nje je ko­je po­sta­vlja jav­nost naše ze­mlje u že­lji da sa­zna isti­nu. Drugi nastavak teksta u rubrici Dosije – „Balkanski sindrom“, donosi analize, stavove i mišljenja  eminentnih stručnjaka različitih profila, iza kojih stoji dugogodišnje iskustvo, a koji istražuju pomenutu temu.
 
U po­sled­njih pet­na­est go­di­na va­zdu­šni sa­o­bra­ćaj dra­stič­no se uve­ćao i na­sta­vlja da ra­ste, a pret­po­stav­ka je da će se broj le­to­va do 2030. go­di­ne udvo­stru­či­ti. Ako bi se bez­bed­nost va­zdu­šnog sa­o­bra­ća­ja, me­re­na kroz od­nos ukup­nog bro­ja le­to­va i bro­ja ne­sre­ća, za­dr­ža­la na tom ni­vou, to bi zna­či­lo da bi se udvo­stru­čio i broj ne­sre­ća, od­no­sno da bi sva­kog da­na ne­gde na ze­malj­skoj ku­gli pao ne­ki tran­sport­ni avi­on, kaže za naš magazin direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju prof. dr Nebojša Petrović.

Pažnji čitalaca preporučujemo i izveštaj s 12. konferencije načelnika generalštabova balkanskih zemalja u Beogradu, kao i zapise o Prvom međunarodnom takmičenju vojnih vozača na autodromu „Beranovac“, te vežbi „Vidra 2018“ na našim panonskim rekama, gde su Rečna flotila i Prva brigada Kopnene vojske šest dana proveravali taktičku i vatrenu osposobljenost vojnika i starešina.
 
U FOKUSU – 12. konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja: OČUVANjE MIRA NAJVAŽNIJI ZADATAK
           
DOSIJE – Posledice NATO bombardovanja po zdravlje nacije (2): BALKANSKI SINDROM
           
INTERVJU – Prof. dr Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju: NAUKA U SLUŽBI BEZBEDNOSTI
           
ODBRANA – Prvo međunarodno takmičenje vojnih vozača: PREKO BALVANA I GAZOVA
 
„Vidra 2018”: PALjBA PANONSKIH MORNARA
 
Na sportskom aerodromu „Lisičji jarak”: „BALKANSKI SKOK PRIJATELjSTVA 2018“
 
Drugi edukativni padobranski kamp: TRADICIJA STVARA REKORDE
 
Verica Milovanović, najbolja medicinska sestra VMA: AUTORITET ZNANjA
 
Vojnik Nikola Bodić: VOJSKU TREBA ODSLUŽITI
           
DRUŠTVO – Dijana Budisavljević: LICE BOŽJE MILOSTI
 
Kolektivno venčanje u Beogradu: TRAGOM JEDNE LjUBAVI
           
KULTURA – Vojnici u istoriji srpske književnosti – Stanislav Vinaver: RATNI DRUGOVI
           
FELjTON – Ratni zločini nad Srbima u Prvom svetskom ratu (2): ZABORAVLjENA ZVERSTVA
 
SPECIJALNI PRILOG – „ARSENAL“ 110
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.