Министарство одбране Републике Србије
 
31.05.2018.

Наставак сарадње са Румунијом



Министар одбране Александар Вулин, који на позив румунског колеге борави у званичној посети Букурешту, састао се данас и са председницом Владе Румуније Виориком Данчилом.

Министар Вулин је премијерки Румуније пренео поздраве председника Србије Александра Вучића и задовољство добром регионалном и билатералном сарадњом две земље, а председница Владе Румуније изразила је велико поштовање за политику коју председник Вучић води.

Министар Вулин и премијерка Данчила су сагласни да су Србија и Румунија гаранти мира и стабилности на овом простору.

"Она је подвукла да без сигурне и стабилне Србије не може бити ни сигурног и стабилног Балкана. Без сигурног и стабилног Балкана ни Европа не би била на путу развоја и на путу прогреса", рекао је после састанка министар Вулин и додао: "Још једном смо потврдили принципијелну позицију Румуније, када је у питању Косово и Метохија и њихову снажну подршку међународном праву и Резолуцији 1244 и наравно разговорима као једином моделу који има подршку и Румуније и Србије када је у питању Косово и Метохија".

Важна тема разговора српског министра и румунске премијерке била је и развој економске сарадње две земље као и подршка процесу евроинтеграција Србије.

"Румунија је веома важан економски партнер Србије и то ће наставити да буде и у будућности. Премијерка Румуније је још једном подвукла да Румунија снажно подржава Србију када су у питању европске интеграције и да ће у фокусу њиховог председавања, које ће Румунија преузети идуће године, бити управо земље Западног Балкана, које треба да постану чланице ЕУ, а Србија свакако ту заузима важно и истакнуто место. Где год Румунија има глас, као и да Србија има глас. Где год Румунија буде имала простора да говори о ономе што тишти Србију, о ономе што Србија сматра неправдом, о ономе што Србија сматра да треба другачије и боље радити, Румунија изражава спремност да буде наш заштитник и у ЕУ и у свим другим организацијама у којима је она члан, а Србија није", изјавио је после састанка са председницом Владе Румуније министар одбране Александар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.05.2018
mp4 (195,06 MB)
Изјава министра Вулина
31.05.2018
mp4 (89,48 MB)
Састанак