Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
31.05.2018.

Nastavak saradnje sa Rumunijom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji na poziv rumunskog kolege boravi u zvaničnoj poseti Bukureštu, sastao se danas i sa predsednicom Vlade Rumunije Viorikom Dančilom.

Ministar Vulin je premijerki Rumunije preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zadovoljstvo dobrom regionalnom i bilateralnom saradnjom dve zemlje, a predsednica Vlade Rumunije izrazila je veliko poštovanje za politiku koju predsednik Vučić vodi.

Ministar Vulin i premijerka Dančila su saglasni da su Srbija i Rumunija garanti mira i stabilnosti na ovom prostoru.

"Ona je podvukla da bez sigurne i stabilne Srbije ne može biti ni sigurnog i stabilnog Balkana. Bez sigurnog i stabilnog Balkana ni Evropa ne bi bila na putu razvoja i na putu progresa", rekao je posle sastanka ministar Vulin i dodao: "Još jednom smo potvrdili principijelnu poziciju Rumunije, kada je u pitanju Kosovo i Metohija i njihovu snažnu podršku međunarodnom pravu i Rezoluciji 1244 i naravno razgovorima kao jedinom modelu koji ima podršku i Rumunije i Srbije kada je u pitanju Kosovo i Metohija".

Važna tema razgovora srpskog ministra i rumunske premijerke bila je i razvoj ekonomske saradnje dve zemlje kao i podrška procesu evrointegracija Srbije.

"Rumunija je veoma važan ekonomski partner Srbije i to će nastaviti da bude i u budućnosti. Premijerka Rumunije je još jednom podvukla da Rumunija snažno podržava Srbiju kada su u pitanju evropske integracije i da će u fokusu njihovog predsedavanja, koje će Rumunija preuzeti iduće godine, biti upravo zemlje Zapadnog Balkana, koje treba da postanu članice EU, a Srbija svakako tu zauzima važno i istaknuto mesto. Gde god Rumunija ima glas, kao i da Srbija ima glas. Gde god Rumunija bude imala prostora da govori o onome što tišti Srbiju, o onome što Srbija smatra nepravdom, o onome što Srbija smatra da treba drugačije i bolje raditi, Rumunija izražava spremnost da bude naš zaštitnik i u EU i u svim drugim organizacijama u kojima je ona član, a Srbija nije", izjavio je posle sastanka sa predsednicom Vlade Rumunije ministar odbrane Aleksandar Vulin.
videoVIDEOGALERIJA
31.05.2018
mp4 (195,06 MB)
Izjava ministra Vulina
31.05.2018
mp4 (89,48 MB)
Sastanak