Министарство одбране Републике Србије
 
18.05.2018.

Саопштење




 
Поводом решења Повереника за информације од јавног значаја Родољуба Шабића које је доставио медијима, Министарство одбране дубоко жали што је повереник још једном о својој одлуци најпре обавестио медије, па тек онда Министарство. Посебно нам је жао што је Повереник свесно занемарио чињеницу да нико не тражи увид у приватне мобилне телефоне, а сасвим је неразумљиво и зашто нам је забранио деловање које иначе и не можемо да предузимамо без налога тужилаштва или суда, а у складу са законом. Тако је могао да нам забрани и да издајемо возачке дозволе, што нити можемо нити хоћемо да чинимо.

Такође је неразумљива тврдња Повереника да није добио одговор од Министарства одбране, иако му је надлежни орган упутио писани одговор и позвао га да у просторијама Министарства оствари увид у наређење министра, чији је иначе једини циљ заштита тајних података. Повереник је нашао времена да се обрати медијима, али није нашао времена да на наш позив дође у Министарство одбране.

Жао нам је што Повереник не може да се уздржи од политичких оцена и што не може да се понаша као непристрасан орган. Надамо се да ће убудуће Повереник успети да се уздржи од употребе медија и друштвених мрежа као средстава комуникације са Министарством одбране и да ће разумети да поверљиве информације које му достављамо на његов захтев не треба да износи у јавност.