Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.05.2018.

Saopštenje
 
Povodom rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića koje je dostavio medijima, Ministarstvo odbrane duboko žali što je poverenik još jednom o svojoj odluci najpre obavestio medije, pa tek onda Ministarstvo. Posebno nam je žao što je Poverenik svesno zanemario činjenicu da niko ne traži uvid u privatne mobilne telefone, a sasvim je nerazumljivo i zašto nam je zabranio delovanje koje inače i ne možemo da preduzimamo bez naloga tužilaštva ili suda, a u skladu sa zakonom. Tako je mogao da nam zabrani i da izdajemo vozačke dozvole, što niti možemo niti hoćemo da činimo.

Takođe je nerazumljiva tvrdnja Poverenika da nije dobio odgovor od Ministarstva odbrane, iako mu je nadležni organ uputio pisani odgovor i pozvao ga da u prostorijama Ministarstva ostvari uvid u naređenje ministra, čiji je inače jedini cilj zaštita tajnih podataka. Poverenik je našao vremena da se obrati medijima, ali nije našao vremena da na naš poziv dođe u Ministarstvo odbrane.

Žao nam je što Poverenik ne može da se uzdrži od političkih ocena i što ne može da se ponaša kao nepristrasan organ. Nadamo se da će ubuduće Poverenik uspeti da se uzdrži od upotrebe medija i društvenih mreža kao sredstava komunikacije sa Ministarstvom odbrane i da će razumeti da poverljive informacije koje mu dostavljamo na njegov zahtev ne treba da iznosi u javnost.