Министарство одбране Републике Србије
 
07.05.2018.

Потписан План билатералне војне сарадње са Аустријом



У Београду је данас потписан План билатералне војне сарадње између Министарства одбране Републике Србије и Савезног министарства одбране Републике Аустрије. План су потписали начелник Управе за међународну војну сарадњу пуковник Милан Ранковић и изасланик одбране Републике Аустрије у Београду пуковник Томас Ахамер.



Саговорници су истакли да је сарадња у домену одбране две земље развијена, да постоји  обострани интерес за даље унапређење у тежишним областима али и проналажење могућности интензивнијег заједничког учешћа у регионалним пројектима.

Пуковник Ранковић је поводом иновирања правног оквира сарадње истакао да је текст Нацрта споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Аустрије о војној сарадњи билатерално усаглашен, и да ће након неопходних интерресорних процедура бити спреман за потписивање.



Пуковник Ахамер је пренео да заједничка обука и вежбе јединица две војске, попут предстојећег учешћа припадника Оружаних снага Републике Аустрије на међународној АБХО вежби „Balkan Response 2018“ у Крушевцу, уз позитивна искуства са претходних заједничких међународних вежби, дају посебан квалитет сарадњи и доприноси подизању нивоа оперативних и функционалних способности.



Редовни сусрети на високом нивоу потврђују значај сарадње и доприносе даљем унапређењу, а бројни експертски и сусрети радних група омогућавају продубљивање и конкретизацију сарадње у области одбране.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА