Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
07.05.2018.

Potpisan Plan bilateralne vojne saradnje sa Austrijom



U Beogradu je danas potpisan Plan bilateralne vojne saradnje između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Saveznog ministarstva odbrane Republike Austrije. Plan su potpisali načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković i izaslanik odbrane Republike Austrije u Beogradu pukovnik Tomas Ahamer.



Sagovornici su istakli da je saradnja u domenu odbrane dve zemlje razvijena, da postoji  obostrani interes za dalje unapređenje u težišnim oblastima ali i pronalaženje mogućnosti intenzivnijeg zajedničkog učešća u regionalnim projektima.

Pukovnik Ranković je povodom inoviranja pravnog okvira saradnje istakao da je tekst Nacrta sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Austrije o vojnoj saradnji bilateralno usaglašen, i da će nakon neophodnih interresornih procedura biti spreman za potpisivanje.



Pukovnik Ahamer je preneo da zajednička obuka i vežbe jedinica dve vojske, poput predstojećeg učešća pripadnika Oružanih snaga Republike Austrije na međunarodnoj ABHO vežbi „Balkan Response 2018“ u Kruševcu, uz pozitivna iskustva sa prethodnih zajedničkih međunarodnih vežbi, daju poseban kvalitet saradnji i doprinosi podizanju nivoa operativnih i funkcionalnih sposobnosti.



Redovni susreti na visokom nivou potvrđuju značaj saradnje i doprinose daljem unapređenju, a brojni ekspertski i susreti radnih grupa omogućavaju produbljivanje i konkretizaciju saradnje u oblasti odbrane.
 
 
photoFOTOGALERIJA