Министарство одбране Републике Србије
 
01.04.2018.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"




Искључивањем расвете и звуком сирена за ваздушну опасност, 24. априла у Алексинцу, граду који је претрпео велико страдање, симболично је започела државна церемонија обележавања Дана сећања на жртве агресије НАТО-а 1999. године – „Опростићемо, ако будемо могли, заборавити, само ако нас не буде било”.

– Прошло је 19 година од неправде нанете нашем народу, који је кроз историју прошао многе недаће и патње, али није ни слутио да би таква судбина могла да га задеси на крају 20. века. Деветнаест је, како су говорили и данас кажу, највећих и најјачих ударило на малу земљу поносног и непокореног народа. Тај чин бездушја и безумља назвали су „Милосрдни анђео”, као да се убијање невиних, рушење фабрика и болница може подвести под било шта људско, а камоли милосрдно – рекао је, том приликом, председник Србије Александар Вучић.

Навео је и да то што су „нас убијали није била грешка, ни колатерална штета, већ намера, смишљена с циљем, и сваки од 78 дана и свака бомба планирано су бачени на Србију”. Злочине су, према његовим речима, назвали колатералном штетом да би их могли оправдати.

Да је снажна Војска гарант безбедности подсетио је председник Републике и 29. марта на тактичкој вежби „Садејство 2018“. – Ми смо мала земља која се не налази у војним блоковима и која жели да сачува своју слободу, свој суверенитет. Да бисмо то могли, морамо да имамо способну армију, и зато ћемо у такву Војску да улажемо. Државно руководство ће, истиче, урадити све „да оружје не проговори“, али да „увек морамо бити спремни да отаџбину сачувамо“.
    
У ФОКУСУ – Агресија НАТО-а 1999. Године: ЗАУВЕК ПАМТИМО
        
ОДБРАНА – Тактичка вежба „Садејство 2018”: СПРЕМНИ ДА ЗАШТИТЕ ДРЖАВУ

Дан Војне академије: ПРОШЛОСТ ЗА БУДУЋНОСТ

Српски мировњаци у Централноафричкој републици: ФАКТОР СИГУРНОСТИ

Век ваздушног осматрања, јављања и навођења: НЕБО НА ДЛАНУ

Изложба „Век речне флотиле у Новом Саду”: ИСТОРИЈСКА ЧИТАНКА РЕЧНОГ БРОДАРСТВА

ТЕХНИКА – Јуришна пушка Tavor: ОД ПОЧЕТКА МОДУЛАРНА

КУЛТУРА – Војници у историјисрпске књижевности Бранислав Нушић: ПРИПОВЕТКЕ ЈЕДНОГ КАПЛАРА

ФЕЉТОН – Нацистичка војна елита – борбени СС: ПАРТИЈСКА ВОЈСКА

ИСТОРИЈА – Tрагедија миноловца М-303: ЧУВАЈ СЕ СЕЊСКЕ БУРЕ

СПОРТ – Војни спортисти на Новосадском полумаратону: Доминација униформе


СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 185
САДРЖАЈ „ОДБРАНЕ” ОД 201 ДО 300 БРОЈА

„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.