Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.04.2018.

Izašao je novi broj "ODBRANE"




Isključivanjem rasvete i zvukom sirena za vazdušnu opasnost, 24. aprila u Aleksincu, gradu koji je pretrpeo veliko stradanje, simbolično je započela državna ceremonija obeležavanja Dana sećanja na žrtve agresije NATO-a 1999. godine – „Oprostićemo, ako budemo mogli, zaboraviti, samo ako nas ne bude bilo”.

– Prošlo je 19 godina od nepravde nanete našem narodu, koji je kroz istoriju prošao mnoge nedaće i patnje, ali nije ni slutio da bi takva sudbina mogla da ga zadesi na kraju 20. veka. Devetnaest je, kako su govorili i danas kažu, najvećih i najjačih udarilo na malu zemlju ponosnog i nepokorenog naroda. Taj čin bezdušja i bezumlja nazvali su „Milosrdni anđeo”, kao da se ubijanje nevinih, rušenje fabrika i bolnica može podvesti pod bilo šta ljudsko, a kamoli milosrdno – rekao je, tom prilikom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naveo je i da to što su „nas ubijali nije bila greška, ni kolateralna šteta, već namera, smišljena s ciljem, i svaki od 78 dana i svaka bomba planirano su bačeni na Srbiju”. Zločine su, prema njegovim rečima, nazvali kolateralnom štetom da bi ih mogli opravdati.

Da je snažna Vojska garant bezbednosti podsetio je predsednik Republike i 29. marta na taktičkoj vežbi „Sadejstvo 2018“. – Mi smo mala zemlja koja se ne nalazi u vojnim blokovima i koja želi da sačuva svoju slobodu, svoj suverenitet. Da bismo to mogli, moramo da imamo sposobnu armiju, i zato ćemo u takvu Vojsku da ulažemo. Državno rukovodstvo će, ističe, uraditi sve „da oružje ne progovori“, ali da „uvek moramo biti spremni da otadžbinu sačuvamo“.
    
U FOKUSU – Agresija NATO-a 1999. Godine: ZAUVEK PAMTIMO
        
ODBRANA – Taktička vežba „Sadejstvo 2018”: SPREMNI DA ZAŠTITE DRŽAVU

Dan Vojne akademije: PROŠLOST ZA BUDUĆNOST

Srpski mirovnjaci u Centralnoafričkoj republici: FAKTOR SIGURNOSTI

Vek vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja: NEBO NA DLANU

Izložba „Vek rečne flotile u Novom Sadu”: ISTORIJSKA ČITANKA REČNOG BRODARSTVA

TEHNIKA – Jurišna puška Tavor: OD POČETKA MODULARNA

KULTURA – Vojnici u istorijisrpske književnosti Branislav Nušić: PRIPOVETKE JEDNOG KAPLARA

FELjTON – Nacistička vojna elita – borbeni SS: PARTIJSKA VOJSKA

ISTORIJA – Tragedija minolovca M-303: ČUVAJ SE SENjSKE BURE

SPORT – Vojni sportisti na Novosadskom polumaratonu: Dominacija uniforme


SPECIJALNI PRILOG – 185
SADRŽAJ „ODBRANE” OD 201 DO 300 BROJA

„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.