Министарство одбране Републике Србије
 
09.11.2017.

Обележен Дан Војнобезбедносне агенцијеУ Великој ратној сали Старог генералштаба вечерас је свечаним пријемом обележен Дан Војнобезбедносне агенције. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике министар унутрашњих послова и секретар Савета за националну безбедност Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић, државни и војни званичници, представници верских заједница, дипломатског кора и бројни гости из културног и јавног живота.
 
Министар Стефановић је, честитајући празник припадницима ВБА, истакао да наш систем безбедности има прилику да јача и да на озбиљнији начин штити грађане Србије.
 
- ВБА ради веома сложен посао. Стабилност Србије, мир, све оно што се дешава позитивно у нашој земљи, говори у прилог томе колико се добро обавља посао. У данашњем свету неретко имамо ситуације различитих угрожавања безбедности широм Европе и света. Информације, које се тичу и терористичких дешавања и изазова које носи организовани криминал и сви остали, данас су само повод да уложимо више напора да наш систем безбедности буде јединствен и снажан и да одговор који дајемо буде такав да одвратимо сваку могућу претњу нашој земљи и њеним грађанима, рекао је министар Стефановић.
 
Директор ВБА бригадни генерал Петар Цветковић истакао је да су Агенција и њени припадници све своје задатке и ове године, као и претходних, обављали вођени патриотизмом и високом професионалношћу, посвећени само једном циљу – безбедности Министарства одбране, Војске Србије, Републике Србије и свих њених грађана.
 
- Војнобезбедносна агенција је у сваком тренутку спремна и оспособљена, и кадровски и технички, да на адекватан и правовремен начин одговори на све безбедносне изазове, ризике и претње усмерене против оружаних снага Републике Србије, њених грађана и институција. Тај рад је свакодневан, напоран, пун различитих изазова и изузетно захтеван, рекао је генерал Цветковић и додао да, упркос томе што је рад ВБА повремено изложен одређеним критикама и сумњама, без обзира да ли је реч о неразумевању специфичности рада ове службе или су та преиспитивања производ законима заснованих овлашћења и права, ВБА је била, остаће и биће служба безбедности којој је изнад свега безбедност њене отаџбине Србије. 
 
Дан Војнобезбедносне агенције обележава се 12. новембра у знак сећања на 1839. годину када је први пут донет војни закон Кнежевине Србије у коме се спомињу дела и санкције за издају, шпијунажу, побуну и остале облике угрожавања безбедности Војске и државе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.11.2017
mp4 (115,87 MB)
Свечаност
09.11.2017
mp4 (97,76 MB)
Обраћање изасланика председника Републике министра Стефановића
09.11.2017
mp4 (127,73 MB)
Обраћање бригадног генерала Петра Цветковића