Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.11.2017.

Obeležen Dan Vojnobezbednosne agencijeU Velikoj ratnoj sali Starog generalštaba večeras je svečanim prijemom obeležen Dan Vojnobezbednosne agencije. Svečanosti su prisustvovali izaslanik predsednika Republike ministar unutrašnjih poslova i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, državni i vojni zvaničnici, predstavnici verskih zajednica, diplomatskog kora i brojni gosti iz kulturnog i javnog života.
 
Ministar Stefanović je, čestitajući praznik pripadnicima VBA, istakao da naš sistem bezbednosti ima priliku da jača i da na ozbiljniji način štiti građane Srbije.
 
- VBA radi veoma složen posao. Stabilnost Srbije, mir, sve ono što se dešava pozitivno u našoj zemlji, govori u prilog tome koliko se dobro obavlja posao. U današnjem svetu neretko imamo situacije različitih ugrožavanja bezbednosti širom Evrope i sveta. Informacije, koje se tiču i terorističkih dešavanja i izazova koje nosi organizovani kriminal i svi ostali, danas su samo povod da uložimo više napora da naš sistem bezbednosti bude jedinstven i snažan i da odgovor koji dajemo bude takav da odvratimo svaku moguću pretnju našoj zemlji i njenim građanima, rekao je ministar Stefanović.
 
Direktor VBA brigadni general Petar Cvetković istakao je da su Agencija i njeni pripadnici sve svoje zadatke i ove godine, kao i prethodnih, obavljali vođeni patriotizmom i visokom profesionalnošću, posvećeni samo jednom cilju – bezbednosti Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Republike Srbije i svih njenih građana.
 
- Vojnobezbednosna agencija je u svakom trenutku spremna i osposobljena, i kadrovski i tehnički, da na adekvatan i pravovremen način odgovori na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje usmerene protiv oružanih snaga Republike Srbije, njenih građana i institucija. Taj rad je svakodnevan, naporan, pun različitih izazova i izuzetno zahtevan, rekao je general Cvetković i dodao da, uprkos tome što je rad VBA povremeno izložen određenim kritikama i sumnjama, bez obzira da li je reč o nerazumevanju specifičnosti rada ove službe ili su ta preispitivanja proizvod zakonima zasnovanih ovlašćenja i prava, VBA je bila, ostaće i biće služba bezbednosti kojoj je iznad svega bezbednost njene otadžbine Srbije. 
 
Dan Vojnobezbednosne agencije obeležava se 12. novembra u znak sećanja na 1839. godinu kada je prvi put donet vojni zakon Kneževine Srbije u kome se spominju dela i sankcije za izdaju, špijunažu, pobunu i ostale oblike ugrožavanja bezbednosti Vojske i države.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.11.2017
mp4 (115,87 MB)
Svečanost
09.11.2017
mp4 (97,76 MB)
Obraćanje izaslanika predsednika Republike ministra Stefanovića
09.11.2017
mp4 (127,73 MB)
Obraćanje brigadnog generala Petra Cvetkovića