Министарство одбране Републике Србије
 
01.11.2017.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



При­каз де­ла опе­ра­тив­них спо­соб­но­сти Вој­ске Ср­би­је Сло­бо­да 2017 обе­ле­жио је пе­ри­од из­ме­ђу два бро­ја ма­га­зи­на „Одбрана“. По­во­дом Да­на осло­бо­ђе­ња Бе­о­гра­да у Дру­гом свет­ском ра­ту, 20. ок­то­бра, на Ае­ро­дро­му „Ба­тај­ни­ца” јав­но­сти је де­мон­стри­ра­на здру­же­на ак­ци­ја про­тив те­ро­ри­ста, при­ка­за­ни су но­ви ави­о­ни МиГ-29 и са­вре­ме­на опре­ма је­ди­ни­ца по про­јек­ту „1500”, део на­о­ру­жа­ња и вој­не опре­ме на­ше вој­ске и но­ви про­из­во­ди од­брам­бе­не ин­ду­стри­је Ср­би­је. Ле­тач­ке ве­шти­не пре­зен­то­ва­ли су срп­ски пи­ло­ти и ру­ска акро-гру­па „Стри­жи”. 
 
На ово­го­ди­шњем 62. Ме­ђу­на­род­ном сај­му књи­га у Бе­о­гра­ду Ми­ни­стар­ство од­бра­не и Ме­ди­ја цен­тар „Од­бра­на” пред­ста­ви­ли су се с око 500 на­сло­ва, од ко­јих је 25 но­вих. Би­ло је још но­ви­на – по­во­дом 70 го­ди­на „За­ста­ва фил­ма”, сва­ког да­на су на вој­ном штан­ду при­ка­зи­ва­ни фил­мо­ви и се­ри­је ко­је је та вој­но­филм­ска уста­но­ва сни­ма­ла. На­ступ је по­ја­чан струч­ним три­би­на­ма о те­ма­ма ко­је ти­ште све.

Те­ма јед­не од три­би­на ко­ја је за­о­ку­пи­ла па­жњу струч­не јав­но­сти од­но­си­ла се на ци­вил­ну од­бра­ну. Упра­во тим про­бле­мом ба­ви се и те­ма но­вог бро­ја на­шег ма­га­зи­на „Кон­цепт то­тал­не од­бра­не”.
 
Пажњи читалаца препоручујемо: интервју са с пу­ков­ни­ком др сц. мед. Угље­шом Јо­ви­чи­ћем, пр­вим чо­ве­ком Упра­ве за војно здравство и први део фељтона „Савремено обавештајно ратовање“.
 
У ФОКУСУ – Приказ дела оперативних способности Војске Србије:
СЛОБОДА 2017
           
ИНТЕРВЈУ – Пуковник др сц. мед. Угљеша Јовичић:
САНИТЕТСКЕ МИСИЈЕ И ВИЗИЈЕ
                       
ТЕМА – Нова улога цивила у систему безбедности државе:
КОНЦЕПТ ТОТАЛНЕ ОДБРАНЕ
           
ОДБРАНА – Регионални центар Министарства одбране Нови Сад:
АПСОЛУТАН ОДЗИВ
 
Официри Марко и Александар Илић:
МАЈЦИ У ЧАСТ
 
ДРУШТВО – Насиље над Србима у 20. веку – узроци и последице:
ВЕК ГРЕШАКА И СТРАДАЊА
           
КУЛТУРА – „Одбрана” на Сајму књига 2017:
СНАГА САБЉЕ И ПЕРА
 
ФЕЉТОН – Савремено обавештајно ратовање:
НЕПРЕКИДНИ СУКОБ
 
КОНКУРСИ
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 178 – Како у природи обезбедити кров над главом и конфор:
МАЛЕ ТАЈНЕ ГЕНЕРАЦИЈА ВЕЛИКИХ ПУСТОЛОВА
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.