Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.11.2017.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Pri­kaz de­la ope­ra­tiv­nih spo­sob­no­sti Voj­ske Sr­bi­je Slo­bo­da 2017 obe­le­žio je pe­ri­od iz­me­đu dva bro­ja ma­ga­zi­na „Odbrana“. Po­vo­dom Da­na oslo­bo­đe­nja Be­o­gra­da u Dru­gom svet­skom ra­tu, 20. ok­to­bra, na Ae­ro­dro­mu „Ba­taj­ni­ca” jav­no­sti je de­mon­stri­ra­na zdru­že­na ak­ci­ja pro­tiv te­ro­ri­sta, pri­ka­za­ni su no­vi avi­o­ni MiG-29 i sa­vre­me­na opre­ma je­di­ni­ca po pro­jek­tu „1500”, deo na­o­ru­ža­nja i voj­ne opre­me na­še voj­ske i no­vi pro­iz­vo­di od­bram­be­ne in­du­stri­je Sr­bi­je. Le­tač­ke ve­šti­ne pre­zen­to­va­li su srp­ski pi­lo­ti i ru­ska akro-gru­pa „Stri­ži”. 
 
Na ovo­go­di­šnjem 62. Me­đu­na­rod­nom saj­mu knji­ga u Be­o­gra­du Mi­ni­star­stvo od­bra­ne i Me­di­ja cen­tar „Od­bra­na” pred­sta­vi­li su se s oko 500 na­slo­va, od ko­jih je 25 no­vih. Bi­lo je još no­vi­na – po­vo­dom 70 go­di­na „Za­sta­va fil­ma”, sva­kog da­na su na voj­nom štan­du pri­ka­zi­va­ni fil­mo­vi i se­ri­je ko­je je ta voj­no­film­ska usta­no­va sni­ma­la. Na­stup je po­ja­čan struč­nim tri­bi­na­ma o te­ma­ma ko­je ti­šte sve.

Te­ma jed­ne od tri­bi­na ko­ja je za­o­ku­pi­la pa­žnju struč­ne jav­no­sti od­no­si­la se na ci­vil­nu od­bra­nu. Upra­vo tim pro­ble­mom ba­vi se i te­ma no­vog bro­ja na­šeg ma­ga­zi­na „Kon­cept to­tal­ne od­bra­ne”.
 
Pažnji čitalaca preporučujemo: intervju sa s pu­kov­ni­kom dr sc. med. Uglje­šom Jo­vi­či­ćem, pr­vim čo­ve­kom Upra­ve za vojno zdravstvo i prvi deo feljtona „Savremeno obaveštajno ratovanje“.
 
U FOKUSU – Prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije:
SLOBODA 2017
           
INTERVJU – Pukovnik dr sc. med. Uglješa Jovičić:
SANITETSKE MISIJE I VIZIJE
                       
TEMA – Nova uloga civila u sistemu bezbednosti države:
KONCEPT TOTALNE ODBRANE
           
ODBRANA – Regionalni centar Ministarstva odbrane Novi Sad:
APSOLUTAN ODZIV
 
Oficiri Marko i Aleksandar Ilić:
MAJCI U ČAST
 
DRUŠTVO – Nasilje nad Srbima u 20. veku – uzroci i posledice:
VEK GREŠAKA I STRADANjA
           
KULTURA – „Odbrana” na Sajmu knjiga 2017:
SNAGA SABLjE I PERA
 
FELjTON – Savremeno obaveštajno ratovanje:
NEPREKIDNI SUKOB
 
KONKURSI
 
SPECIJALNI PRILOG 178 – Kako u prirodi obezbediti krov nad glavom i konfor:
MALE TAJNE GENERACIJA VELIKIH PUSTOLOVA
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.