Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2017.

Вежба "Комшије 2017"
У касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ у Панчеву данас је завршена вежба „Комшије 2017“, коју су припремили и извели припадници Војске Србије и Oружаних снага Мађарске и Националне Гарде Охаја.

Домаћин вежбе, која се изведени по седми пут са припадницима мађарских оружаних снага, и то наизменично у Србији и у Мађарској, био је 11. пешадијски батаљон Прве бригаде Копнене војске. Ове године на вежби је први пут учествовао и вод из Националне гарде Охаја.

Циљ вежбе је размена искустава, тактика и процедура између припадника оружаних снага трију земаља, у евентуалним кризним ситуацијама у којима се може наћи становништво, али и у мировним операцијама.

Сценарио вежбе је осмишљен, постављен и прилагођен извршавању задатака у мултинационалном окружењу и условима какви се предвиђају у мировним операцијама. Припадници три војске у оквиру мешовите мултинационалне чете, кроз различите супозиције, решавали су задатке који их реално могу очекивати сагледавајући потенцијалне опасности и ризике.

После вежбе, строју су се обратили командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, представник Оружаних снага Мађарске пуковник Питер Липаи и представник Оружаних снага САД пуковник Џејмс Сувер који су се захвалили руководству и учесницима вежбе на залагању, истичући увежбаност и добру сарадњу међу војницима и старешинама.

Бригадни генерал Жељко Петровић је истакао да је вежба успешно изведена и да су стечена драгоцена искуства која ће бити од велике користи свим учесницима.

– Доказали сте да је добра комуникација и сарадња могућа у мултинационалној средини, а уз толеранцију и поштовање ни један задатак није нерешив – додао је бригадни генерал Петровић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА