Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.09.2017.

Vežba "Komšije 2017"
U kasarni „Narodni heroj Stevica Jovanović“ u Pančevu danas je završena vežba „Komšije 2017“, koju su pripremili i izveli pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Mađarske i Nacionalne Garde Ohaja.

Domaćin vežbe, koja se izvedeni po sedmi put sa pripadnicima mađarskih oružanih snaga, i to naizmenično u Srbiji i u Mađarskoj, bio je 11. pešadijski bataljon Prve brigade Kopnene vojske. Ove godine na vežbi je po prvi put učestvovao i vod iz Nacionalne garde Ohaja.

Cilj vežbe je razmena iskustava, taktika i procedura između pripadnika oružanih snaga triju zemalja, u eventualnim kriznim situacijama u kojima se može naći stanovništvo, ali i u mirovnim operacijama.

Scenario vežbe je osmišljen, postavljen i prilagođen izvršavanju zadataka u multinacionalnom okruženju i uslovima kakvi se predviđaju u mirovnim operacijama. Pripadnici tri vojske u okviru mešovite multinacionalne čete, kroz različite supozicije, rešavali su zadatke koji ih realno mogu očekivati sagledavajući potencijalne opasnosti i rizike.

Posle vežbe, stroju su se obratili komandant Prve brigade brigadni general Željko Petrović, predstavnik Oružanih snaga Mađarske pukovnik Piter Lipai i predstavnik Oružanih snaga SAD pukovnik Džejms Suver koji su se zahvalili rukovodstvu i učesnicima vežbe na zalaganju, ističući uvežbanost i dobru saradnju među vojnicima i starešinama.

Brigadni general Željko Petrović je istakao da je vežba uspešno izvedena i da su stečena dragocena iskustva koja će biti od velike koristi svim učesnicima.

– Dokazali ste da je dobra komunikacija i saradnja moguća u multinacionalnoj sredini, a uz toleranciju i poštovanje ni jedan zadatak nije nerešiv – dodao je brigadni general Petrović.
photoFOTOGALERIJA