Министарство одбране Републике Србије
 
15.09.2017.

Изашао је нови број ОДБРАНЕ




На све­ча­ној це­ре­мо­ни­ји ис­пред До­ма На­род­не скуп­шти­не, 9. сеп­тем­бра, про­мо­ви­са­ни су нај­мла­ђи пот­по­руч­ни­ци Вој­ске Ср­би­је. Пр­ве офи­цир­ске чи­но­ве до­би­ло је 187 ка­де­та и ка­дет­ки­ња 138. кла­се Вој­не ака­де­ми­је и 3. кла­се Ме­ди­цин­ског фа­кул­те­та Вој­но­ме­ди­цин­ске ака­де­ми­је. Ге­не­рал-пот­пу­ков­ник у пен­зи­ји Алек­сан­дар Жив­ко­вић и да­ље ужи­ва ве­ли­ки углед у Вој­сци Ср­би­је, без об­зи­ра на то што му је про­фе­си­о­нал­на слу­жба пре­ста­ла пре ви­ше го­ди­на. Ње­го­во име­но­ва­ње на ме­сто др­жав­ног се­кре­та­ра у Ми­ни­стар­ству од­бра­не би­ло је ви­ше не­го при­јат­но из­не­на­ђе­ње за све оне ко­ји су за­го­ва­ра­ли иде­ју да се глас стру­ке мо­ра ви­ше чу­ти у си­сте­му од­бра­не. У ин­тер­вјуу за „Од­бра­ну” др­жав­ни се­кре­тар Жив­ко­вић ка­же, из­ме­ђу оста­лог, да је за­ни­мљи­во то што је ве­ћи број по­зи­ва за обу­ку ре­зер­вног са­ста­ва ове го­ди­не иза­звао пра­ву бу­ру у јав­но­сти и раз­ли­чи­те ре­ак­ци­је. Ти по­зи­ви, на­во­ди он, ни­су у ве­зи са без­бед­но­сном си­ту­а­ци­јом, већ са чи­ње­ни­цом да по­сто­је усло­ви за одр­жа­ва­ње и уна­пре­ђе­ње об­у­че­но­сти вој­них об­ве­зни­ка. Са­мо об­у­чен вој­ник мо­же од­го­во­ри­ти аде­кват­но по­ста­вље­ним за­да­ци­ма и би­ти од ко­ри­сти се­би и они­ма ко­је тре­ба да бра­ни од би­ло ко­је вр­сте опа­сно­сти, сма­тра Жив­ко­вић.

По­во­дом Да­на ар­ти­ље­ри­је „Од­бра­на” је по­се­ти­ла Ме­шо­ви­ту ар­ти­ље­риј­ску бри­га­ду, ко­ја истог да­ту­ма обе­ле­жа­ва и свој пра­зник, и раз­го­ва­ра­ла са ње­ним ко­ман­дан­том, пу­ков­ни­ком Звон­ком Стој­ко­ви­ћем.

Ва­шој па­жњи пре­по­ру­чу­је­мо те­му бро­ја 288, ко­ја се ба­ви зло­у­по­тре­бом де­це у те­ро­ри­стич­ким опе­ра­ци­ја­ма. Ко­ли­ко је ду­бо­ка ра­на чо­ве­чан­ства све­до­че и по­да­ци УН и „Хју­ман рајтс во­ча” о сто­ти­на­ма де­це ко­је ислам­ски екс­тре­ми­сти сва­ке го­ди­не по­ша­љу у са­мо­у­би­лач­ке ми­си­је. Мно­га од њих и да­нас ра­ту­ју ши­ром све­та за ра­чун моћ­них те­ро­ри­стич­ких во­ђа.
 
ТЕМА – Те­ро­ри­зам и де­ца: ВЕ­ЛИ­КА РА­НА СВЕ­ТА
 
У ФОКУСУ – Про­мо­ви­са­ни нај­мла­ђи офи­ци­ри Вој­ске Ср­би­је: У ВАС ВЕ­РУ­ЈЕ СРБИ­ЈА
 
ИНТЕРВЈУ – Алек­сан­дар Жив­ко­вић, др­жав­ни се­кре­тар: ЗА­У­ВЕК ВОЈ­НИК
           
ОДБРАНА – Ми­ни­стар Ву­лин об­и­шао ба­зу „Југ”: ГА­РАНТ МИ­РА И СТА­БИЛ­НО­СТИ
 
С пу­ков­ни­ком Звон­ком Стој­ко­ви­ћем, ко­ман­дан­том Ме­шо­ви­те ар­ти­ље­риј­ске бри­га­де – РАЗ­ВОЈ И ОБУ­КА КАО ИМ­ПЕ­РА­ТИВ
 
При­јем про­фе­си­о­нал­них вој­ни­ка са­ни­тет­ске слу­жбе на обу­ку на ВМА – ВИ­ШЕ ОД ПО­ПУ­НЕ
 
Шест и по де­це­ни­ја „Вој­но­тех­нич­ког гла­сни­ка” – СВЕ ПРИ­СУТ­НИ­ЈИ У АКА­ДЕМ­СКОЈ ЗА­ЈЕД­НИ­ЦИ
 
Сло­ва с бро­да „Не­штин” за спо­мен-со­бу Реч­не фло­ти­ле – СА­ЧУ­ВАН ДЕ­ЛИЋ ИСТО­РИ­ЈЕ
 
ДРУШТВО – Рас­кло­пљен пон­тон­ски мост на Ли­ду – УСПЕ­ШНО ОКОН­ЧА­НА МИ­СИ­ЈА ПРЕ­МО­ШЋА­ВА­ЊА
 
Но­ве ин­тер­вен­ци­је на ВМА – ЗА­МЕ­НА ЗА­ЛИ­СКА БЕЗ ОТВА­РА­ЊА ГРУД­НОГ КО­ША
 
АРСЕНАЛ – Ае­ро-ми­тинг СИ­АФ 2017 – У ДУ­ХУ ТРА­ДИ­ЦИ­ЈЕ
 
СВЕТ – Но­ви иза­зо­ви у ре­ша­ва­њу ору­жа­них су­ко­ба – ТРЕ­ЋА РЕ­ВО­ЛУ­ЦИ­ЈА У РА­ТО­ВА­ЊУ
 
КУЛТУРА – Из­ло­жба „Сли­ка гра­ђан­ског дру­штва” Ана­ста­са Јо­ва­но­ви­ћа – УМЕТ­НИК КАО СВЕ­ДОК ПРО­МЕ­НА
 
ФЕЉТОН – Ка­сар­не Но­вог Са­да (2) – ЗА ЧЕ­ТИ­РИ ВОЈ­СКЕ
                       
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 175 – „ПРЕ­ВЕН­ЦИ­ЈА И СУ­ЗБИ­ЈА­ЊЕ ДИС­КРИ­МИ­НА­ЦИ­ЈЕ И НА­СИ­ЉА“
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.