Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.09.2017.

Izašao je novi broj ODBRANE




Na sve­ča­noj ce­re­mo­ni­ji is­pred Do­ma Na­rod­ne skup­šti­ne, 9. sep­tem­bra, pro­mo­vi­sa­ni su naj­mla­đi pot­po­ruč­ni­ci Voj­ske Sr­bi­je. Pr­ve ofi­cir­ske či­no­ve do­bi­lo je 187 ka­de­ta i ka­det­ki­nja 138. kla­se Voj­ne aka­de­mi­je i 3. kla­se Me­di­cin­skog fa­kul­te­ta Voj­no­me­di­cin­ske aka­de­mi­je. Ge­ne­ral-pot­pu­kov­nik u pen­zi­ji Alek­san­dar Živ­ko­vić i da­lje uži­va ve­li­ki ugled u Voj­sci Sr­bi­je, bez ob­zi­ra na to što mu je pro­fe­si­o­nal­na slu­žba pre­sta­la pre vi­še go­di­na. Nje­go­vo ime­no­va­nje na me­sto dr­žav­nog se­kre­ta­ra u Mi­ni­star­stvu od­bra­ne bi­lo je vi­še ne­go pri­jat­no iz­ne­na­đe­nje za sve one ko­ji su za­go­va­ra­li ide­ju da se glas stru­ke mo­ra vi­še ču­ti u si­ste­mu od­bra­ne. U in­ter­vjuu za „Od­bra­nu” dr­žav­ni se­kre­tar Živ­ko­vić ka­že, iz­me­đu osta­log, da je za­ni­mlji­vo to što je ve­ći broj po­zi­va za obu­ku re­zer­vnog sa­sta­va ove go­di­ne iza­zvao pra­vu bu­ru u jav­no­sti i raz­li­či­te re­ak­ci­je. Ti po­zi­vi, na­vo­di on, ni­su u ve­zi sa bez­bed­no­snom si­tu­a­ci­jom, već sa či­nje­ni­com da po­sto­je uslo­vi za odr­ža­va­nje i una­pre­đe­nje ob­u­če­no­sti voj­nih ob­ve­zni­ka. Sa­mo ob­u­čen voj­nik mo­že od­go­vo­ri­ti ade­kvat­no po­sta­vlje­nim za­da­ci­ma i bi­ti od ko­ri­sti se­bi i oni­ma ko­je tre­ba da bra­ni od bi­lo ko­je vr­ste opa­sno­sti, sma­tra Živ­ko­vić.

Po­vo­dom Da­na ar­ti­lje­ri­je „Od­bra­na” je po­se­ti­la Me­šo­vi­tu ar­ti­lje­rij­sku bri­ga­du, ko­ja istog da­tu­ma obe­le­ža­va i svoj pra­znik, i raz­go­va­ra­la sa nje­nim ko­man­dan­tom, pu­kov­ni­kom Zvon­kom Stoj­ko­vi­ćem.

Va­šoj pa­žnji pre­po­ru­ču­je­mo te­mu bro­ja 288, ko­ja se ba­vi zlo­u­po­tre­bom de­ce u te­ro­ri­stič­kim ope­ra­ci­ja­ma. Ko­li­ko je du­bo­ka ra­na čo­ve­čan­stva sve­do­če i po­da­ci UN i „Hju­man rajts vo­ča” o sto­ti­na­ma de­ce ko­je islam­ski eks­tre­mi­sti sva­ke go­di­ne po­ša­lju u sa­mo­u­bi­lač­ke mi­si­je. Mno­ga od njih i da­nas ra­tu­ju ši­rom sve­ta za ra­čun moć­nih te­ro­ri­stič­kih vo­đa.
 
TEMA – Te­ro­ri­zam i de­ca: VE­LI­KA RA­NA SVE­TA
 
U FOKUSU – Pro­mo­vi­sa­ni naj­mla­đi ofi­ci­ri Voj­ske Sr­bi­je: U VAS VE­RU­JE SRBI­JA
 
INTERVJU – Alek­san­dar Živ­ko­vić, dr­žav­ni se­kre­tar: ZA­U­VEK VOJ­NIK
           
ODBRANA – Mi­ni­star Vu­lin ob­i­šao ba­zu „Jug”: GA­RANT MI­RA I STA­BIL­NO­STI
 
S pu­kov­ni­kom Zvon­kom Stoj­ko­vi­ćem, ko­man­dan­tom Me­šo­vi­te ar­ti­lje­rij­ske bri­ga­de – RAZ­VOJ I OBU­KA KAO IM­PE­RA­TIV
 
Pri­jem pro­fe­si­o­nal­nih voj­ni­ka sa­ni­tet­ske slu­žbe na obu­ku na VMA – VI­ŠE OD PO­PU­NE
 
Šest i po de­ce­ni­ja „Voj­no­teh­nič­kog gla­sni­ka” – SVE PRI­SUT­NI­JI U AKA­DEM­SKOJ ZA­JED­NI­CI
 
Slo­va s bro­da „Ne­štin” za spo­men-so­bu Reč­ne flo­ti­le – SA­ČU­VAN DE­LIĆ ISTO­RI­JE
 
DRUŠTVO – Ras­klo­pljen pon­ton­ski most na Li­du – USPE­ŠNO OKON­ČA­NA MI­SI­JA PRE­MO­ŠĆA­VA­NjA
 
No­ve in­ter­ven­ci­je na VMA – ZA­ME­NA ZA­LI­SKA BEZ OTVA­RA­NjA GRUD­NOG KO­ŠA
 
ARSENAL – Ae­ro-mi­ting SI­AF 2017 – U DU­HU TRA­DI­CI­JE
 
SVET – No­vi iza­zo­vi u re­ša­va­nju oru­ža­nih su­ko­ba – TRE­ĆA RE­VO­LU­CI­JA U RA­TO­VA­NjU
 
KULTURA – Iz­lo­žba „Sli­ka gra­đan­skog dru­štva” Ana­sta­sa Jo­va­no­vi­ća – UMET­NIK KAO SVE­DOK PRO­ME­NA
 
FELjTON – Ka­sar­ne No­vog Sa­da (2) – ZA ČE­TI­RI VOJ­SKE
                       
SPECIJALNI PRILOG 175 – „PRE­VEN­CI­JA I SU­ZBI­JA­NjE DIS­KRI­MI­NA­CI­JE I NA­SI­LjA“
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.