Министарство одбране Републике Србије
 
14.09.2017.

Конференција НАТО о изградњи интегритета



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју предводи вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Милан Мојсиловић, учествовала је на редовној двогодишњој Конференцији НАТО о изградњи интегритета у сектору одбране и безбедности.
 
Kонференција посвећена десетогодишњици спровођења Програма НАТО за изградњу интегритета и смањење нивоа корупције у сектору одбране одржана је у Вашингтону од 11. до 13. септембра, под називом „Пројектовање стабилности кроз добро управљање и изградњу институција одбране”.
 
Међу приближно 170 учесника, скупу су присуствовали представници 36 држава, Уједињених нација, Светске банке, Европске унијe, академске заједнице, организација цивилног друштва и приватног сектора. Скуп је био отворен за државе чланице НАТО, као и учеснице програма „Партнерство за мир“, процеса Медитеранског дијалога и Истамбулске иницијативе за сарадњу.
 
Учешће на конференцији омогућило је да се широком међународном и стручном аудиторијуму још једном представе значајна искуства и достигнућа Министарства одбране и Војске Србије у области изградње интегритета, да се оствари увид у резултате и методологију рада других држава и међународних организација које располажу значајним искуством у овој области, као и да буду предложени могући облици даље сарадње и размене искустава у наредним годинама.
 
У засебном панелу посвећеном пројектовању стабилности, људској безбедности и спречавању трговине људима, представљена су и искуства наше земљe из ангажовања оружаних снага у пружању помоћи цивилним органима при одговору на мигранску кризу.