Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.09.2017.

Konferencija NATO o izgradnji integriteta



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju predvodi vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Milan Mojsilović, učestvovala je na redovnoj dvogodišnjoj Konferenciji NATO o izgradnji integriteta u sektoru odbrane i bezbednosti.
 
Konferencija posvećena desetogodišnjici sprovođenja Programa NATO za izgradnju integriteta i smanjenje nivoa korupcije u sektoru odbrane održana je u Vašingtonu od 11. do 13. septembra, pod nazivom „Projektovanje stabilnosti kroz dobro upravljanje i izgradnju institucija odbrane”.
 
Među približno 170 učesnika, skupu su prisustvovali predstavnici 36 država, Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Evropske unije, akademske zajednice, organizacija civilnog društva i privatnog sektora. Skup je bio otvoren za države članice NATO, kao i učesnice programa „Partnerstvo za mir“, procesa Mediteranskog dijaloga i Istambulske inicijative za saradnju.
 
Učešće na konferenciji omogućilo je da se širokom međunarodnom i stručnom auditorijumu još jednom predstave značajna iskustva i dostignuća Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u oblasti izgradnje integriteta, da se ostvari uvid u rezultate i metodologiju rada drugih država i međunarodnih organizacija koje raspolažu značajnim iskustvom u ovoj oblasti, kao i da budu predloženi mogući oblici dalje saradnje i razmene iskustava u narednim godinama.
 
U zasebnom panelu posvećenom projektovanju stabilnosti, ljudskoj bezbednosti i sprečavanju trgovine ljudima, predstavljena su i iskustva naše zemlje iz angažovanja oružanih snaga u pružanju pomoći civilnim organima pri odgovoru na migransku krizu.