Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2017.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ“



Садашњи светски поредак је прелазни и можемо да га назовемо „релативним униполаризмом“, јер су САД и даље водећа сила, али њихова моћ није апсолутна као у последњој деценији 20. века. Ако геополитички и геоекономски процеси буду текли као до сада, њено место заузеће Кина. Видећемо да ли ће она достићи ниво да неприкосновено влада светом и да ли ће се онда „варвари” удружити против тог „централног царства”. Али, ако исламски свет настави да јача и агресивно наступа, онда је неминовно да хетерогени „остатак света”, како тако, формира други глобални пол, каже за магазин „Одбрана“ проф. др Миломир Степић, научни саветник у Институту за политичке студије и предавач на Високим студијама безбедности и одбране.   
 
Иза­зо­ви са­о­бра­ћај­не слу­жбе Вој­ске Ср­би­је тема су новог броја наше новине. У вре­ме­ну оп­ште бес­па­ри­це и све ве­ћег од­ли­ва струч­ног ка­дра, слу­жба се су­о­ча­ва с не­ма­ло про­бле­ма, иза­зо­ва и те­шко­ћа, ко­је пре­ва­зи­ла­зи са­мо за­хва­љу­ју­ћи ве­ли­ком ис­ку­ству, ен­ту­зи­ја­зму, упор­но­сти и ис­трај­но­сти својих при­пад­ни­ка, на свим ни­во­и­ма ко­ман­до­ва­ња.
 
Бри­гад­ни ге­не­рал Жељ­ко Нин­ко­вић, на­чел­ник Упра­ве за ло­ги­сти­ку Генералштаба, у интервјуу поводом предстојећих празника логистичких служби, тврди да се само модернизацијом може побољшати њихова ефикасност.  
 
ИНТЕРВЈУ – Проф. др Ми­ло­мир Сте­пић, на­уч­ни са­вет­ник у Ин­сти­ту­ту за по­ли­тич­ке сту­ди­је:
У СУ­СРЕТ НО­ВОМ БИ­ПО­ЛА­РИ­ЗМУ
 
ТЕМА – Иза­зо­ви са­о­бра­ћај­не слу­жбе Вој­ске Ср­би­је: ИПАК СЕ КРЕ­ЋЕ
           
ОДБРАНА – Бри­гад­ни ге­не­рал Жељ­ко Нин­ко­вић, на­чел­ник Упра­ве за ло­ги­сти­ку: МО­ДЕР­НИ­ЗА­ЦИ­ЈОМ ДО ЕФИ­КА­СНО­СТИ
 
Еки­па Вој­ске Ср­би­је на „Тен­ков­ском би­а­тло­ну”: РА­МЕ УЗ РА­МЕ СА НАЈ­БО­ЉИ­МА
 
Бу­дућ­ност вој­ног здрав­ства: СНА­ГА ДВЕ УНИ­ФОР­МЕ
 
Реч­на фло­ти­ла на но­во­бе­чеј­ским „Ве­ли­ко­го­спо­јин­ским да­ни­ма”: ТРАГ У ВРЕ­МЕ­НУ
 
ДРУШТВО – Убиства српских владара: УСУД РА­ДО­ВАЊ­СКОГ ЛУ­ГА
 
ФЕЉТОН – Но­во­сад­ске ка­сар­не: ПЕ­ША­ДИЈ­СКА КУ­ЋА – КА­САР­НА „ВОЈ­ВО­ДА БО­ЈО­ВИЋ
           
КУЛТУРА – Дан Вој­ног му­зе­ја – 22. ав­густ: ЧУ­ВАР НА­ЦИ­О­НАЛ­НЕ И ВОЈ­НЕ ТРА­ДИ­ЦИ­ЈЕ
                       
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – „АРСЕНАЛ“ 103
 
„ОДБРАНУ“ можете купити на киосцима „ШТАМПЕ“ и „ФУТУРЕ ПЛУС“, у „ВОЈНОЈ КЊИЗИ“ у Васиној улици 22, у Београду, по цени од 100 динара, а дигитално издање на порталу www.novinarnica.net.