Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
01.09.2017.

Izašao je novi broj „ODBRANE“



Sadašnji svetski poredak je prelazni i možemo da ga nazovemo „relativnim unipolarizmom“, jer su SAD i dalje vodeća sila, ali njihova moć nije apsolutna kao u poslednjoj deceniji 20. veka. Ako geopolitički i geoekonomski procesi budu tekli kao do sada, njeno mesto zauzeće Kina. Videćemo da li će ona dostići nivo da neprikosnoveno vlada svetom i da li će se onda „varvari” udružiti protiv tog „centralnog carstva”. Ali, ako islamski svet nastavi da jača i agresivno nastupa, onda je neminovno da heterogeni „ostatak sveta”, kako tako, formira drugi globalni pol, kaže za magazin „Odbrana“ prof. dr Milomir Stepić, naučni savetnik u Institutu za političke studije i predavač na Visokim studijama bezbednosti i odbrane.   
 
Iza­zo­vi sa­o­bra­ćaj­ne slu­žbe Voj­ske Sr­bi­je tema su novog broja naše novine. U vre­me­nu op­šte bes­pa­ri­ce i sve ve­ćeg od­li­va struč­nog ka­dra, slu­žba se su­o­ča­va s ne­ma­lo pro­ble­ma, iza­zo­va i te­ško­ća, ko­je pre­va­zi­la­zi sa­mo za­hva­lju­ju­ći ve­li­kom is­ku­stvu, en­tu­zi­ja­zmu, upor­no­sti i is­traj­no­sti svojih pri­pad­ni­ka, na svim ni­vo­i­ma ko­man­do­va­nja.
 
Bri­gad­ni ge­ne­ral Želj­ko Nin­ko­vić, na­čel­nik Upra­ve za lo­gi­sti­ku Generalštaba, u intervjuu povodom predstojećih praznika logističkih službi, tvrdi da se samo modernizacijom može poboljšati njihova efikasnost.  
 
INTERVJU – Prof. dr Mi­lo­mir Ste­pić, na­uč­ni sa­vet­nik u In­sti­tu­tu za po­li­tič­ke stu­di­je:
U SU­SRET NO­VOM BI­PO­LA­RI­ZMU
 
TEMA – Iza­zo­vi sa­o­bra­ćaj­ne slu­žbe Voj­ske Sr­bi­je: IPAK SE KRE­ĆE
           
ODBRANA – Bri­gad­ni ge­ne­ral Želj­ko Nin­ko­vić, na­čel­nik Upra­ve za lo­gi­sti­ku: MO­DER­NI­ZA­CI­JOM DO EFI­KA­SNO­STI
 
Eki­pa Voj­ske Sr­bi­je na „Ten­kov­skom bi­a­tlo­nu”: RA­ME UZ RA­ME SA NAJ­BO­LjI­MA
 
Bu­duć­nost voj­nog zdrav­stva: SNA­GA DVE UNI­FOR­ME
 
Reč­na flo­ti­la na no­vo­be­čej­skim „Ve­li­ko­go­spo­jin­skim da­ni­ma”: TRAG U VRE­ME­NU
 
DRUŠTVO – Ubistva srpskih vladara: USUD RA­DO­VANj­SKOG LU­GA
 
FELjTON – No­vo­sad­ske ka­sar­ne: PE­ŠA­DIJ­SKA KU­ĆA – KA­SAR­NA „VOJ­VO­DA BO­JO­VIĆ
           
KULTURA – Dan Voj­nog mu­ze­ja – 22. av­gust: ČU­VAR NA­CI­O­NAL­NE I VOJ­NE TRA­DI­CI­JE
                       
SPECIJALNI PRILOG – „ARSENAL“ 103
 
„ODBRANU“ možete kupiti na kioscima „ŠTAMPE“ i „FUTURE PLUS“, u „VOJNOJ KNjIZI“ u Vasinoj ulici 22, u Beogradu, po ceni od 100 dinara, a digitalno izdanje na portalu www.novinarnica.net.