Министарство одбране Републике Србије
 
20.07.2017.

Пријатељство подстиче сарадњу



На данашњем састанку министра одбране Александра Вулина са амбасадором Републике Анголе, Жозе Жоао Мануелом обострано је констатовано да пријатељски односи две земље представљају одличну основу за развој и интензивирање укупне билатералне сарадње.

Министар Вулин изразио је захвалност амбасадору Мануелу, на крају његовог мандата у Србији, на активном приступу и значајном доприносу који је дао унапређењу посебно сарадње у области одбране.

- Ценимо подршку Републике Анголе у одбрани принципа међународног права и изражавамо захвалност за ваш чврст став у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије и непризнавање самопроглашене „државе“ Косово. Традиционално пријатељство подстиче заједничке напоре да реализујемо замашне планове у области војноекономске сарадње и инфраструктурне изградње. Министарство одбране подржава наступ српских фирми на анголском тржишту, што је један од приоритета у раду Српско-анголског комитета за сарадњу – истакао је министар Вулин, указујући на могућности даље војноекономске, војнообразовне и војномедицинске сарадње.

Посебан успех остварен је у школовању кадета и усавршавању официра из Анголе на Војној академији у Београду. Тренутно је на школовању 12 анголских кадета, који ће почетком септембра на промоцији испред Народне скупштине бити унапређени у прве официрске чинове. У плану је долазак 30 кадета на школовање у Војну академију и 15 кадета на Медицински факултет ВМА.

У области војномедицинске сарадње, за крај године планирана је трилатерална медицинска вежба у Анголи.

На састанку је потврђено да Ангола остаје стратешки партнер Србије у Африци, а реализација амбициозних пројеката у области одбране и другим облицима сарадње од обостраног интереса учврстиће традиционално добре односе две земље. Отварање нових перспектива умногоме зависи од превазилажења неповољне међународне економске ситуације, која се одразила и на успоравање реализације започетих пројеката, констатовано је на састанку, али је изражена снажна воља за даљом сарадњом коју охрабрују бројни досадашњи резултати.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.07.2017
mp4 (43,12 MB)
Састанак