Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.07.2017.

Prijateljstvo podstiče saradnju



Na današnjem sastanku ministra odbrane Aleksandra Vulina sa ambasadorom Republike Angole, Žoze Žoao Manuelom obostrano je konstatovano da prijateljski odnosi dve zemlje predstavljaju odličnu osnovu za razvoj i intenziviranje ukupne bilateralne saradnje.

Ministar Vulin izrazio je zahvalnost ambasadoru Manuelu, na kraju njegovog mandata u Srbiji, na aktivnom pristupu i značajnom doprinosu koji je dao unapređenju posebno saradnje u oblasti odbrane.

- Cenimo podršku Republike Angole u odbrani principa međunarodnog prava i izražavamo zahvalnost za vaš čvrst stav u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije i nepriznavanje samoproglašene „države“ Kosovo. Tradicionalno prijateljstvo podstiče zajedničke napore da realizujemo zamašne planove u oblasti vojnoekonomske saradnje i infrastrukturne izgradnje. Ministarstvo odbrane podržava nastup srpskih firmi na angolskom tržištu, što je jedan od prioriteta u radu Srpsko-angolskog komiteta za saradnju – istakao je ministar Vulin, ukazujući na mogućnosti dalje vojnoekonomske, vojnoobrazovne i vojnomedicinske saradnje.

Poseban uspeh ostvaren je u školovanju kadeta i usavršavanju oficira iz Angole na Vojnoj akademiji u Beogradu. Trenutno je na školovanju 12 angolskih kadeta, koji će početkom septembra na promociji ispred Narodne skupštine biti unapređeni u prve oficirske činove. U planu je dolazak 30 kadeta na školovanje u Vojnu akademiju i 15 kadeta na Medicinski fakultet VMA.

U oblasti vojnomedicinske saradnje, za kraj godine planirana je trilateralna medicinska vežba u Angoli.

Na sastanku je potvrđeno da Angola ostaje strateški partner Srbije u Africi, a realizacija ambicioznih projekata u oblasti odbrane i drugim oblicima saradnje od obostranog interesa učvrstiće tradicionalno dobre odnose dve zemlje. Otvaranje novih perspektiva umnogome zavisi od prevazilaženja nepovoljne međunarodne ekonomske situacije, koja se odrazila i na usporavanje realizacije započetih projekata, konstatovano je na sastanku, ali je izražena snažna volja za daljom saradnjom koju ohrabruju brojni dosadašnji rezultati.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.07.2017
mp4 (43,12 MB)
Sastanak