Министарство одбране Републике Србије
 
19.07.2017.

Интензивна сарадња с Аустријом



Министар одбране Александар Вулин састао се с амбасадором Републике Аустрије Јоханом Ајгнером.

Интензивна сарадња с Аустријом 
У отвореном дијалогу размењена су мишљења и идеје за продубљивање укупне и посебно сарадње у области одбране, уз констатацију да интензивна сарадња у тој области прати и подстиче укупно квалитетне односе две земље који су, по оцени високих званичника, на највишем нивоу у последњих 100 година. Стога је Вулин истакао да ће као министар одбране дати максималан допринос даљем развоју односа две земље у чему очекује и свесрдну подршку амбасадора Ајгнера.
 
Као пример одличне сарадње министар Вулин је навео и ангажовање припадника  аустријске полиције који заједно са српским војним и полицијским снагама контролишу гранично подручје према Македонији, те је захвалио на понуди за донацију опреме која ће Заједничким снагама олакшати  заштиту граничног подручја.
 
Билатералне односе Србије и Аустрије карактерише интензиван политички дијалог, редовни контакти највиших званичника, развијена економска сарадња, сарадња у процесу европских интеграција Србије, потенцијали за развој регионалне сарадње, одлична војна, полицијска и сарадња у домену културе, а разлика је евидентна једино у односу на питање статуса Косова и Метохије.
 
Имајући то у виду, министар Вулин је нагласио да Заједницу српских општина треба хитно успоставити, у циљу одржавања политичке стабилности, наставка преговора, економског оснаживањa Срба и њиховог повратка на КиМ. У противном, рекао је Вулин, наше поверење било би још више пољуљано, како према другој страни, тако и према ЕУ, као посреднику у бриселским разговорима, јер наша испружена рука још није истински прихваћена.
 Интензивна сарадња с Аустријом
Вулин је захвалио на професионалном ангажовању аустријских припадника КФОР-а у очувању мира у јужној српској покрајини, као и на уступљеној позицији војног посматрача у мировној операцији УН на Блиском Истоку UNTSO, и потврдио намеру да наведену позицију Србија задржи и у наредном периоду.
 
На састанку је било речи и о актуелној безбедносној ситуацији у светлу мигрантске кризе и појачане опасности од тероризма, те је закључено да су реалне похвале које Србија добија за свој приступ мигрантској кризи. То је истовремено и пример добре сарадње са ЕУ, како је то  приликом разговора са председником Вучићем потврдио председник Европског савета Доналд Туск.
 
Министар одбране је још једном подвукао да мигрантска криза креира специфичну ситуацију и представља заједнички проблем, чије решење мора бити постигнуто договором ЕУ и целокупне међународне заједнице, те Србија непрестано апелује на веће поверење и разумевање европских земаља по том, али и осталим заједничким питањима и проблемима.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.07.2017
mp4 (65,67 MB)
Састанак