Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.07.2017.

Intenzivna saradnja s Austrijom



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se s ambasadorom Republike Austrije Johanom Ajgnerom.

Intenzivna saradnja s Austrijom 
U otvorenom dijalogu razmenjena su mišljenja i ideje za produbljivanje ukupne i posebno saradnje u oblasti odbrane, uz konstataciju da intenzivna saradnja u toj oblasti prati i podstiče ukupno kvalitetne odnose dve zemlje koji su, po oceni visokih zvaničnika, na najvišem nivou u poslednjih 100 godina. Stoga je Vulin istakao da će kao ministar odbrane dati maksimalan doprinos daljem razvoju odnosa dve zemlje u čemu očekuje i svesrdnu podršku ambasadora Ajgnera.
 
Kao primer odlične saradnje ministar Vulin je naveo i angažovanje pripadnika  austrijske policije koji zajedno sa srpskim vojnim i policijskim snagama kontrolišu granično područje prema Makedoniji, te je zahvalio na ponudi za donaciju opreme koja će Zajedničkim snagama olakšati  zaštitu graničnog područja.
 
Bilateralne odnose Srbije i Austrije karakteriše intenzivan politički dijalog, redovni kontakti najviših zvaničnika, razvijena ekonomska saradnja, saradnja u procesu evropskih integracija Srbije, potencijali za razvoj regionalne saradnje, odlična vojna, policijska i saradnja u domenu kulture, a razlika je evidentna jedino u odnosu na pitanje statusa Kosova i Metohije.
 
Imajući to u vidu, ministar Vulin je naglasio da Zajednicu srpskih opština treba hitno uspostaviti, u cilju održavanja političke stabilnosti, nastavka pregovora, ekonomskog osnaživanja Srba i njihovog povratka na KiM. U protivnom, rekao je Vulin, naše poverenje bilo bi još više poljuljano, kako prema drugoj strani, tako i prema EU, kao posredniku u briselskim razgovorima, jer naša ispružena ruka još nije istinski prihvaćena.
 Intenzivna saradnja s Austrijom
Vulin je zahvalio na profesionalnom angažovanju austrijskih pripadnika KFOR-a u očuvanju mira u južnoj srpskoj pokrajini, kao i na ustupljenoj poziciji vojnog posmatrača u mirovnoj operaciji UN na Bliskom Istoku UNTSO, i potvrdio nameru da navedenu poziciju Srbija zadrži i u narednom periodu.
 
Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u svetlu migrantske krize i pojačane opasnosti od terorizma, te je zaključeno da su realne pohvale koje Srbija dobija za svoj pristup migrantskoj krizi. To je istovremeno i primer dobre saradnje sa EU, kako je to  prilikom razgovora sa predsednikom Vučićem potvrdio predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.
 
Ministar odbrane je još jednom podvukao da migrantska kriza kreira specifičnu situaciju i predstavlja zajednički problem, čije rešenje mora biti postignuto dogovorom EU i celokupne međunarodne zajednice, te Srbija neprestano apeluje na veće poverenje i razumevanje evropskih zemalja po tom, ali i ostalim zajedničkim pitanjima i problemima.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
19.07.2017
mp4 (65,67 MB)
Sastanak